"Szeretnék jelen lenni a kisfiam életében"

Szerző: Zalavári Noémi, Fotó: Halmai Gyöngyi / hvg.hu

Link: http://hvg.hu/itthon/20150622_Szeretnek_jelen_lenni_a_kisfiam_eleteben

Dátum: 2015.06.22.
Magyarországon körülbelül 40 ezer gyermek van, akinek valamelyik szülője börtönben ül. Nemcsak azt kell végigasszisztálniuk, ahogy szétesik a családjuk, hanem napi szinten vannak kitéve a börtönviselt szülő miatti megbélyegzésnek, kitaszítottságnak. A balassagyarmati börtönprogram egy kis normalitást igyekszik csempészni a családi viszonyokba – színjátszással.

Csak a kemény tekintetű fegyveres őrök emlékeztetnek minket arra, hogy nem egy művelődési ház színháztermében járunk, hanem a Venyige utcai Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az előadás kezdete sem különbözik semmiben egy átlagos iskolai ünnepségtől. A szereplők kézmorzsolgatva várják a kezdést, a takarásból ki-kilesve, idegesen konstatálják, mennyien jöttek el, majd a függöny felgördülése után – esetlenül a díszletek mögül kilógó testrészekkel és kellékekkel –, elkezdődik az előadás.

A néző zavarban van, mert szörnyen kedves, ahogy zöld, kartonpapírból kivágott lombkoronával a kezükben, szélfútta fákat játszanak meglett férfiak. Akikről egyébként tudni, hogy gyilkosok, tolvajok, rablók, sikkasztók, pénzhamisítók. Egyszóval olyanok, akiket amúgy a bűncselekményükkel azonosít a társadalom.

A mesekörbe csak gyerekesek kerülhetnek be

A Feldmár Intézet és a Tévelygőkért Alapítvány munkatársai a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben 2011 óta dolgoznak heti rendszerességgel a rabokkal. A program keretében a fogva tartott apák saját életük élményeiből, a rossz útra térésük történetéből, a börtönben őket feszítő érzésekből készítenek minden alkalommal mesejátékokat, amelyeket ők dramatizálnak, rendeznek, szereznek hozzá zenét, s aztán elő is adják a családnak.

Terápia ez nekik és a gyerekeiknek is, akik így talán könnyebben értik meg, mi is az, ami velük és szüleikkel történik. De egyben prevenció is, hogy ők ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, mint az édesapjuk.

A programba csak jó magaviseletű elítéltek kerülhetnek be, akiknek családjuk is van, viszont a börtönben elkövetett legkisebb fegyelmi kihágás esetén is azonnal távozniuk kell a csoportból. Május végén a mesekör a budapesti, Venyige utcai börtönben vendégszerepelt az Ördög és Pokol című előadással, ezúttal civil közönség előtt.

A darab a saját útkeresésük történetét dolgozta fel. Azt, hogy miközben a boldogságukat keresték, hogyan tértek rossz útra. Hogyan járták meg a poklot és találkoztak számtalan „ördöggel”. Hogy miként vívódnak saját magukkal, hogy van-e még kiút, és ha igen, mi az? Mivel a szigorú szabályok miatt az előadás után nem volt lehetőség a rabokkal beszélni, így Balassagyarmaton a következő mesekörös foglalkozás alkalmával találkozom velük – amikor a pesti előadás tapasztalatairól beszélgettek. Ez egyben főpróbája is a hamarosan következő premiernek, immár a családjaik előtt.

Címke:   Balassagyarmat színjátszás mesekör reintegráció