Izgalmas rendészettudományi konferenciát rendeztek Pécsett

Szerző: Christián László / Biztonságpiac

Link: http://biztonsagpiac.hu/izgalmas-rendeszetitudomanyi-konferenciat-rendezetek-pecsett

Dátum: 2015.06.26.
Az ezredforduló óta évente hagyományosan megrendezésre kerül Szent László napjához kapcsolódóan a Magyar Rendészettudományi Társaság, Határrendészeti Tagozatának Pécsi Szakcsoportja által szervezett rendészettudományi konferenciája.

Irk Ferenc kriminológus, professor emeritus, MTA doktora, A rendőrség az internetvilág labirintusában című előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben mennyire megváltoztak a médiafogyasztási szokások. Kiemelte azt, hogy a rendőrségnek tartani kell a lépést a média fejlődésével, azonos időben kell reagálni az eseményekre, történésekre, ugyanis annak bekövetkezését követően öt-tíz percen belül már felkerül az internetre, pillanatok alatt milliókhoz jut el a világhálón. Konkrét rendészethez kapcsolódó példákkal világította meg, hogy miként alakítja, formálja a közvéleményt a XXI. század médiája.

Janza Frigyes nyá. r. vezérőrnagy, Magyar Rendészettudományi Társaság főtitkára, a XXI. század rendészeti humán kihívásairól beszélt. A tábornok rendkívül szemléletesen vázolta a rendészet állományával kapcsolatban felmerülő nehézségeket, részletes elemzésnek vetette alá a rendőrség korfáját, érdekes konklúziókat levonva abból. Az előadás fókuszában a rendészet lehetséges utánpótlási bázisa, illetve a képzésekkel kapcsolatos aktuális kérdések voltak. Örömmel nyugtázta a tényt, miszerint világosan kirajzolódik a rendőrség állományán belül egy magasan képzett, nyelveket beszélő kvalifikált szakértői gárda.

Ruzsonyi Péter bv. dandártábornok, tanszékvezető egyetemi tanár, NKE RTK, A börtön, mint veszélyforrás című előadásában elmondta, hogy 2013-as adatok szerint 10,2 millió ember van börtönökben világszerte. Hazánkban az előadás pillanatában 17 905 fő tölti börtönbüntetését, ez a szám megegyezik Százhalombatta teljes lakosságával. A jelenleg rács mögött lévők egyébként együttesen 1340 emberölésért felelősek. Az elítéltek közül 305-en életfogytig tartó szabadságvesztés, míg 49-en tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetésüket töltik, köztük húsz sorozatgyilkos. A büntetés-végrehajtási intézetek telítettsége 135 százalék. A tábornok előadásában itthoni és nemzetközi tapasztalataival színesítve, sorra vette a börtönökben és a börtönök környezetében és azokkal kapcsolatban felmerülő veszélyforrásokat és kockázati tényezőket.

Címke:   tudomány rendészet konferencia szakmaiság