Börtönbe mentek a tűzoltók

Szerző: KaposPont, Fotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Link: http://kapos.hu/hirek/kis_szines/2015-06-26/bortonbe_mentek_a_tuzoltok.html

Dátum: 2015.06.26.
Szerencsére nem tartották őket ott, csupán egy közös gyakorlat miatt vonultak a rácsok mögé. A feltételezés szerint fogvatartottakat kellett kimenteniük a lángra lobbant zárkából.

Együttműködési gyakorlatot tartott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint az Országos Mentőszolgálat Dél-dunántúli Régiójának Kaposvári állomása a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben ma délelőtt. A feltételezés szerint egy ismeretlen telefonáló robbantással fenyegette meg a büntetés-végrehajtási intézetet, miközben az egyik zárkában a fogvatartottak is követelésekkel álltak elő.

A rendőrség értesítette a megyei katasztrófavédelmi műveletirányítási központot, az ügyeletes pedig riasztotta a kaposvári hivatásos tűzoltókat és a KÖTÉL Egyesületet. Az önkéntes tűzoltók segítségével kiürítették a szomszédos zeneiskola épületét, a növendékeket és a nevelőket egy közeli iskolába kísérték.

Az egyik körletben a fogvatartottak - kihasználva a helyzetet - eltorlaszolták a zárka ajtaját és annak felgyújtásával fenyegetőztek. Nemsokkal később a zárka ablakából füst áramlott ki, ekkor a tűzoltásvezető két részre osztotta az egységet. Az egyik raj felderítette a körletet, majd feszítő-vágóval felnyitotta a tűz által érintett zárka ajtaját.

A biztonsági felügyelők légzésvédelem mellett kihozták az eszméletlen fogvatartottakat a helyiségből, akiket a mentőszolgálat munkatársai a helyszínen elláttak. Ezt követően a tűzoltók két irányból támadták a zárka berendezéseit emésztő lángokat. A tűz megfékezését követően a rendőrség szakértői vették át a terepet, egy kereső kutya állt szolgálatba a robbanó eszköz felkutatására. A kutya sikeresen teljesítette feladatát, a robbanótestet hatástalanították, majd elszállították.

A négy szervezet együttműködését, az intézkedések végrehajtását, a mentési feladatok összehangoltságát pozitívan értékelte Brolly Gábor, vezető mentőtiszt, Tarlós István tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes és Nagy István bv. ezredes, intézet parancsnok.

Címke:   Kaposvár együttműködés gyakorlat tűzeset