A kínvallatás napjainkban – egy üzbegisztáni rab megrázó élményei első kézből

Szerző: -para- / parameter.sk

Link: http://www.parameter.sk/rovat/regio/2015/06/28/kinvallatas-napjainkban-egy-uzbegisztani-rab-megrazo-elmenyei-elso-kezbol

Dátum: 2015.06.28.
Az Amnesty International emberi jogokért harcoló civilszervezet az emberkínzás áldozatainak világnapja alkalmából a nyilvánosság előtt is bemutatta a kínvallatás ellen készített kampányát.

A civilszervezet projektjének bemutatása alkalmából először nyitották meg a nyilvánosság előtt a pozsonyi Pavol Országh Hviezdoslav Színház alatt található civilvédelemként szolgáló búvóhelyet.

Az Amnesty International meghívására ellátogatott Pozsonyba Farkhod Mukhtarov, üzbegisztáni emberjogi aktivista, aki saját bőrén is megtapasztalhatta a kínvallatás hátborzongató módszereit.

Az aktivistát több alkalommal is próbálták szülőhazájában alaptalanul megvádolni, hamis tanúvallomásokkal próbálták befeketíteni, ráadásul házát is felgyújtották. Beszámolója alapján megtudtuk, 2009-ben politikai vádakkal illették és fogságba ejtették korrupció vádjával. Az igazságtalan bírósági eljáráson Farkhodot ötéves börtönbüntetésre ítélték, ez idő alatt pedig többször is kínzással próbálták rávenni, hogy vallja be el nem követett bűneit.

„Megközelítőleg 15 fogoly raboskodott egy 20 négyzetméternyi fogdában. Nem volt sem fény, sem ablak, azt sem tudtuk, hogy éjszaka van-e vagy nappal” – emlékezett vissza megrázó élményeire az aktivista.

„A rendőrök minden este kiválasztottak néhány rabot, akiket kegyetlenül megvertek a többiek előtt. Néhányan fel sem tudtak állni utána. Hideg, piszkos cellákban aludtunk a földön fekve” – folytatta a visszaemlékezést Farkhod.

Az emberjogi aktivista úgy emlékszik vissza a fogságban töltött éveire, mintha koncentrációs táborban szenvedett volna, elmondása szerint csak a gázkamrák hiányoztak.

Miután Farkhod ilyen körülmények ellenére sem vallotta magát bűnösnek, átszállították őt egy másik cellába, amit a rabok egymás közt csak pokolként emlegettek. „A nyár kellős közepén helyeztek egy cellába, ami egyenes napsütésnek volt kitéve. Kint megközelítőleg 50 Celsius-fok volt, a hatalmas üveg ablakon keresztül pedig szinte nap mint nap perzselte a bőröm a forróság, inni pedig csak naponta háromszor adtak” – emlékezett vissza fájdalmasan az aktivista.

Egy évvel később Farkhod Mukhtarovt felmentették a vádak alól és szabadon engedték. Az embertelen körülmények ellenére nem sikerült őt megtörni, most pedig tovább harcol az emberi jogokért világszerte.

Az Amnesty International kezdeményezésének vendégeként jelen volt JUDr. Iveta Bačíková, a pozsonyi Rendőrakadémia munkatársa, aki a hazai aktuálisan alkalmazott vallatási technikákról mesélt.

Bačíkovától megtudtuk, Szlovákiában semmilyen fizikai kontaktust, illetve erőszakot nem alkalmazhatnak a rendőrök sem a vallatások, sem a bűnügyi eljárások során. „Csupán abban a kivételes esetben történhet fizikai kontaktus, amennyiben a vádlott rátámad a rendőrre, ő pedig önvédelemből kénytelen ártalmatlanná tenni az illetőt” – tette hozzá a rendőrnő.

A kínvallatás teljesen tiltott beavatkozásnak számít Szlovákiában, ami azt jelenti, hogy semmilyen körülmények közt nem alkalmazható.

Az Amnesty International már több mint 30 éve foglalkozik a kínvallatás problémájával. „Fel szeretnénk hívni a nyilvánosság figyelmét arra, hogy a kínvallatás még napjainkban is több országban bevált vallatási eszköznek számít. A mi célunk, hogy felnyissuk az emberek szemét és korlátozzuk a kínvallatás lehetőségét” – nyilatkozta Lucia Bernátová, az Amnesty International szlovákiai munkatársa.

Címke:   kínzás szervezet kampány Szlovákia