Mégsem épül új börtön a Dél-Alföldön

Szerző: Délmagyarország napilap, Fotó: 444.hu

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/megsem__epul_uj_borton_a_del-alfoldon/2436276/

Dátum: 2015.07.02.
Információink szerint nem találtak megfelelő helyszínt a Dél-Alföldön az 500 elítélt befogadására alkalmas új börtönök felhúzására.

Úgy tudjuk, kiválasztották azt a 9 helyszínt az országban, ahol a tervek szerint 2019-ig új börtönöket akarnak építeni. Az új intézetek mindegyikét a Balassagyarmat–Békés vonaltól észak-északkeletre húzzák fel.
Megírtuk: 500 fős börtönök felépítéséhez alkalmas területek felajánlására írt ki országos pályázatot tavasszal az önkormányzatoknak a Belügyminisztérium.

Előírták, hogy a felajánlott ingatlanok közül kiválasztandó terület tulajdonjogát a felajánló térítésmentesen átadja a magyar államnak. Területi fekvés szerint dél-dunántúli, dél-alföldi, észak-alföldi, észak-magyarországi, valamint közép-magyarországi helyszíneket kerestek azzal a feltétellel, hogy többek között a környezet legyen felkészült a leendő börtön személyi állományának és családtagjaik elhelyezésére.
Csongrád megyéből lehetséges börtönhelyszínt ajánlott fel Tiszasziget. Ferenczi Ferenc polgármester akkor elmondta: a falu jövője szempontjából volt fontos a fejlesztési lehetőség áttekintése az újonnan létrejövő 250 munkahely miatt.

A dél-alföldi helyszíneket végül mind alkalmatlannak találták, pedig még hazánk 12. legnagyobb városa, Békéscsaba is ajánlott fel területet. – Nem vagyunk csalódottak, hiszen még pozitív visszajelzés esetén is a lakosság mondta volna ki a végső szót, akik közül nem mindenki szeretett volna börtönt a település határában. Nem adjuk fel a munkahelyteremtő terveinket: a börtönhelyszínként felajánlott területre mezőgazdasági vállalkozásokat szeretnénk becsalogatni egy inkubátorház megépítésével – mondta Ferenczi Ferenc. Tiszasziget mellett Árpádhalom is szerette volna, ha a településen börtön épülne. Úgy tudjuk: az első körben megfelelőnek talált helyszínek mellett tartalék helyszíneket is kiválasztottak, de ezek között sincs régiós település. Információink szerint „beugrónak" Bátaszéket és Komlót jelölték ki.

Bővítési hullám

A Budapesti Fegyház és Börtön új körletét március 16-án adták át, március 23-án a martonvásári börtönt. Bővítették a férőhelyeket Szombathelyen. Hamarosan új intézetet adnak át Szirmabesenyőn, ahol 500 főt lehet majd elhelyezni. Ezután a solti börtönt bővítik, majd hozzálátnak a kilenc új börtön építéséhez. A jelenleg hatályos szabályozás szerint a férőhelyek száma a hazai börtönökben 12 ezer 869. Az utóbbi években folyamatosan nőtt a fogvatartottak száma, mára nagyjából 18 ezer 500-an vannak – több mint 140 százalékos az átlagtelítettség. A férőhely-bővítési programnak köszönhetően a hazai bv-intézetek 2019-re elérhetik a 19 ezer fős fogvatartotti férőhelyszámot.

Címke:   börtönépítés pályázat régiók döntés