Csökkent a zsúfoltság a pécsi börtönben

Szerző: OrientPress Hírügynökség

Link: http://orientpress.hu/121974

Dátum: 2013.12.06.
Új körletrészeket adott át a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben Tóth László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára és Csóti András bv. vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka december 6-án. A 86 millió forintos beruházás a 2013. évi férőhely-bővítési program első állomásaként újabb 24 fogvatartott elhelyezését jelenti.

A Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet utcai szárnyának második emelete korábban irodáknak adott helyet, az épületrészben most tíz két- illetve háromszemélyes zárka, valamint két iroda létesült. A beruházás során a segédmunkákat nagyrészt fogvatartottak végezték.

A külső nyílászárókat korszerű műanyag ablakokra cserélték, a biztonsági előírásoknak megfelelően kitekintést gátló- és jelzőrácsokat szereltek fel. A belső burkolatok cseréje is megvalósult, a zárkaajtókat a büntetés-végrehajtás egyik gazdasági társasága, a váci Duna-Mix Kft. gyártotta, a belső ellátás keretében. A gépészeti rendszer és az elektromos berendezések is megújultak. A víz-, csatorna- és fűtési hálózat cseréje mellett új szellőzőrendszert alakítottak ki, továbbá a régi, korszerűtlen elektromos berendezések helyett korszerű, energiatakarékos eszközöket szereltek fel. Az átalakított épületrészben új biztonságtechnikai, valamint tűzjelző rendszer is létesült. A beruházás költségeit a büntetés-végrehajtás finanszírozta, a kivitelező a pécsi KŐHÁZ Építőipari és Beruházási Zrt. volt.

A Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet épületét 1884-ben adták át, Pécsi Királyi Ügyészségi Fogház néven. 2006-ban nyitották meg a fiatalkorúak elhelyezésére szolgáló objektumát. Az intézet alaprendeltetése az előzetes letartóztatás foganatosítása, valamint az itt elhelyezett elítéltek szabadságvesztésének, az elzárásnak, valamint a fiatalkorú fogvatartottak előzetes letartóztatásának és szabadságvesztésének végrehajtása.

A Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet az ország egyik legtelítettebb börtöne, kihasználtsága olykor elérte a 180-200 százalékot is. A beruházás erre a problémára nyújt megoldást, hiszen egynegyedével nő az elhelyezhető létszám.

Címke:   Pécs férőhely bővítés zsúfoltság