Elképesztő dolgokra derült fény adás közben

Szerző: Borbély Zsuzsa, Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság Online

Link: http://nol.hu/kultura/jogodban-all-hallgatni-minket-1549585

Dátum: 2015.07.04.
Vácott elindult Magyarország első börtönrádiója. Fogvatartottak készítik a műsort. A Rács FM műsorait belső hálózatban sugározzák a Váci Börtön és Fegyházban.

– Igen, van tévéjük – mondja Hajdú Judit pszichológus, a kezdeményezés elindítója. – Ez az első, amin mindenki fennakad. Másuk se nagyon van a hat-tíz fős zárkákban. Az ágyak, egy asztal és egy tévé vagy rádió. Ez különösen karácsony táján fontos. Az eredeti angol kezdeményezéssel az éjszaka elkövetett öngyilkosságokat próbálták megakadályozni. Érezzék a foglyok, hogy legalább az éterben van velük valaki.

Itthon tavaly tavasszal indult el a program. Újságírók, pszichológusok és technikusok készítették fel a jelentkezőket, hogy képesek legyenek a műsor minden mozzanatát önállóan elkészíteni. Decemberben szólalt meg a rádió, azóta két főállású munkatársa is lett. Ők korábbi, a nyomdában vagy a konfekciórészlegen végzett napi munkájuk helyett már teljes munkaidőben itt dolgoznak.
 
– Amikor előálltunk az ötlettel, ismerőseink megpróbáltak lebeszélni minket – emlékszik vissza Hajdú Judit. – De minden ajtó megnyílt előttünk. Az intézet szívesen látott minket, de pénzt nem tudtak adni. Mindent a saját költségünkön kell beszerezni. Internetes felhívásban kérünk adományként használt laptopot, diktafont és fejhallgatót. A börtönnek külön feladat, hogy legyen felügyelő, aki felkíséri a fogvatartottakat és velük van a foglalkozásokon. Általában száz emberre jut egy reintegrációs tiszt.

– Nagy a társadalmi ellenállás – mondja Hajdú Judit. – Nagyon szűk kör támogat minket. A legtöbben azt gondolják, akit szabadságvesztésre ítélnek, ne szórakozzon, ne érezze jól magát, hanem bűnhődjön.

Címke:   Vác börtönrádió szabadidő reintegráció