Megszökött a börtönből a mexikói drogbáró

Szerző: BBC, Fotó: Yuri Cortez, AFP / Getty Images / Latin-Amerikai Társaság

Link: http://www.latin-amerika.hu/hirek/aktualis/2824-2015-07-12-07-22-21

Dátum: 2015.07.12.
Az egyik legnagyobb mexikói drogbáró, Joaquín „El Chapo” Guzmán második alkalommal is megszökött egy szigorúan őrzött börtönből, jelentették be tisztviselők.

A mexikói Nemzetbiztonsági Bizottság által kiadott közleményben az áll, hogy Guzmánt az Altiplano börtön zuhanyzójában látták utoljára szombat éjszaka. Ő volt az illegális kábítószereket hatalmas mennyiségben az Egyesült Államokba csempésző Sinaloa kartell vezetője. Tavalyi újbóli elfogását a mexikói kormány nagy sikereként ünnepelték.

Tisztviselők elmondása szerint Guzmán szökését akkor fedezték fel, amikor a börtönőrök ellenőrizték a celláját a Mexikóváros közelében lévő Altiplano börtönben. A keresési műveletet megkezdték, és a közeli repülőtéren felfüggesztették a járatokat. Guzmán 2001-ben is megszökött egy legszigorúbban őrzött mexikói börtönből. Akkor egy szennyes kosárban csempészték ki, miután megvesztegette az őröket. Több mint húszéves börtönbüntetését töltötte, miután 1993-ban Guatemalában letartóztatták. Az Egyesült Államokban is szövetségi szinten megvádolták kábítószer-kereskedelemmel.

Tavalyi letartóztatása sikertörténet volt Enrique Peña Nieto elnök számára. Elfogása után Guzmánt látványosan végighordozták a televízió kamerák előtt Mexikóvárosban.

A világ legkeresettebb bűnözője


Guzmán Badiraguato városában született, valószínűleg 57 évvel ezelőtt, és az 1980-as években vált a drogkartellek jelentős alakjává. A Sinaloa kartell vezetői posztjával együtt elnyerte a világ legkeresettebb kábítószer-kereskedője címet is. Ez a kartell ellenőrzi az Egyesült Államokba menő kokain, marihuána és metamfetamin nagy részét. 2014-es újbóli elfogása előtt az amerikai külügyminisztérium ötmillió dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki információival segíti az elfogását. Guzmán vagyonát egymilliárd dollárra becsülik.

Címke:   szökés kábítószer bűnözés Mexikó