Obama megreformálná az igazságszolgáltatást

Szerző: MTI / Magyar Nemzet Online

Link: http://mno.hu/kulfold/obama-megreformalna-az-igazsagszolgaltatast-1295331

Dátum: 2015.07.15.
Az év végéig megreformálná az Egyesült Államok büntető igazságszolgáltatását Barack Obama amerikai elnök: egyebek közt csökkentené a kisebb vétségeket elkövető drogkereskedőkre és a feltételes szabadlábra helyezés szabályait megsértőkre kiszabott büntetéseket.

Obama helyi idő szerint kedden a Nemzeti Szövetség a Színes Bőrűek Felemelkedéséért (NAACP) nevű szervezet háromezer ember részvételével lezajlott gyűlésén azt mondta, a tömeges bebörtönzések ártanak az országnak.

Keményebb a büntetés, mint az elkövetett bűn


Az elnök az afroamerikai és spanyol ajkú lakosság aránytalanul magas számát mutató börtönstatisztikákra hivatkozva kifejtette: a börtönök évente 80 milliárd dollárba kerülnek az államnak. Mint mondta, jelenleg 2,2 millióan vannak rács mögött az Egyesült Államokban, és a számuk 1980 óta 500 ezerrel nőtt.

A bebörtönzöttek magas száma azzal magyarázható, hogy a büntetés túl sok esetben sokkal keményebb, mint az elkövetett bűn – vélte Obama.

Hozzátette, hogy a 2016-os elnökválasztáson induló Rand Paul, Kentucky állam, valamint John Cornyn, Texas állam republikánus szenátora ugyancsak elismerte a reformok szükségességét.

Szövetségi börtönbe látogat Obama

Az elnök korábban azt mondta: mandátumának utolsó 18 hónapjára egyik legfontosabb célkitűzésévé tette a büntető igazságszolgáltatás reformját. Kedden megemlítette, hogy mindkét párt képviselőiből álló csoporttal akar együtt dolgozni a szabályozás megváltoztatásán.

Obama – elődeihez képest példátlan módon – csütörtökön ellátogat egy oklahomai szövetségi börtönbe.

Címke:   igazságszolgáltatás reform elnök USA