Hónapokkal a beadási határidő után sincs döntés a börtönökről

Szerző: PécsiÚjság.hu

Link: http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/honapokkal-a-beadasi-hatarido-utan-sincs-dontes-a-bortonokrol---pecs-es-komlo-is-bizakodik

Dátum: 2015.07.17.
Több mint három hónapja lejárt az új büntetés-végrehajtási intézményekkel kapcsolatos pályázatok beadási határideje. Döntés még nincs, a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az elbírálás folyamatban van. A komlói és a pécsi önkormányzatnál is bíznak abban, hogy őket hozzák ki győztesnek.

Mint arról korábban beszámoltunk, országosan nyolc új börtönt építenek, a Belügyminisztérium március utolsó napjáig várta azoknak a településeknek a pályázatát, akik befogadnának egy ilyen intézményt és ehhez területet is felajánlanak. A versenyben több baranyai város, így Pécs, Komló és Sellye is rajthoz állt, közülük a területi elosztás miatt minden bizonnyal csak az egyik kerülhet ki győztesnek.

Ugyan a határidő immár több mint három hónapja lejárt, döntés továbbra sem született az ügyben. Megkeresésünkre a Belügyminisztériumban annyit közöltek, „jelenleg a benyújtott anyagok áttekintése van folyamatban". Ennek során figyelembe veszik, hogy a pályázók megfelelnek-e a kiírásban meghatározott kritériumoknak, így - többek közt - a beruházás megvalósításához szükséges ingatlanokkal szemben támasztott elvárásoknak és a területi elhelyezkedésnek. Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy meddig tart még az elbírálás, nem kaptunk választ.

Bővebb információval az érintett baranyai települések sem rendelkeznek.

Polics József, Komló fideszes polgármestere elmondta, ők sem tudják, mikor születhet meg a döntés. Mindenesetre az egykori bányászvárosban bizakodnak, hogy őket hozzák ki győztesnek. Hasonló tájékoztatást kaptunk a pécsi önkormányzattól is: ők sem rendelkeznek bővebb információkkal, de szintén bíznak a kedvező döntésben.

A tét nem kicsi. Az új, legszigorúbb előírásoknak megfelelő büntetés-végrehajtási intézmény várhatóan kétszáz-kétszázötven munkahelyet teremt a nyertes városban. E mellett pedig - éves szinten - több tízmillió forintos adó- és egyéb bevételt is hoz a településnek.

Negyven település jelentkezett

A pályázati kiírást nagyon komoly érdeklődés fogadta. Országszerte összesen negyven település jelezte, hogy telket ajánlana fel az új, nagyjából ötszáz elítéltet befogadó büntetés-végrehajtási intézmény számára.

Címke:   börtönépítés pályázat elbírálás önkormányzat