Tiszthelyettesként dolgozott a brutális börtönőr

Szerző: Cs. B. / hvg.hu

Link: http://hvg.hu/itthon/20150722_Mintegy_egy_evtizedet_dolgozott_a_buntete

Dátum: 2015.07.22.
Érettségivel rendelkezett és a pszichológiai alkalmassági vizsgálatokon megfelelt a hvg.hu információi szerint az a börtönőr a szegedi büntetés-végrehajtási intézetben,  A történtek az egész szervezetet megrázták, és mint a hvg.hu forrása megjegyezte, örülnek, hogy a férfi már nem a kollégájuk.

Mintegy egy évtizede dolgozott tiszthelyettesként a büntetés-végrehajtásnál az a börtönőr, akit szerda délelőtt hallgattak ki közösség tagja elleni erőszak gyanúja miatt a Csongrád Megyei Nyomozó Ügyészségen – tudta meg a hvg.hu. A férfi érettségivel rendelkezett.

Július 21-én azonosították és őrizetbe vették a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai azt a férfit, aki a megalapozott gyanú szerint brutálisan megvert egy szegedi diáklányt július 18-án este. A férfi a lány bevándorlónak hitt barátjába kötött bele, felszólítva őt, hogy takarodjon az országból. A tettes elfogását segítette az is, hogy a verés utáni pillanatokról videót készített egy arra járó turista, amely nyilvánosságra is került. A rendőrség átküldte az ügyészségnek az ügyet, úgy tudjuk, azért, mert a feltételezett elkövető egy bv-intézet dolgozója. A férfi munkaviszonyát egyébként a büntetés-végrehajtásnál azonnal megszüntették.

Információink szerint a kétévente kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálatot a börtönőr tiszthelyettes mindig teljesítette, annak írásbeli és szóbeli részén is minden alkalommal megfelelt. Az alkalmasságin természetesen nem azt nézik, hogy valakinek milyen hajlama van a bűnelkövetésre, hanem azt vizsgálják, hogy az illető alkalmas-e a pályára, foglalkoztatásának lehetnek-e kockázatai, illetve, hogy kiégés előtt áll-e. Amennyiben nem felel meg, alkalmasságát úgynevezett FÜV eljáráson újra felülvizsgálják.

A történtek után a büntetés-végrehajtásnál dolgozók örülnek, hogy azonnal elküldték brutális kollégájukat. A hvg.hu forrása azt mondta, az eset megrázta őket is, és nem szeretnék, hogy a nyolcezer fős testületre ez az ügy rossz fényt vetne.

Címke:   személyi állomány brutalitás elhatárolódás