Újra felrázta Amerikát a börtönkísérlet - Zimbardo évekig ellenállt

Szerző: Balla Eszter / válasz.hu

Link: http://valasz.hu/vilag/philip-zimbardo-bortonkiserlete-ismet-felrazta-amerikat-114215

Dátum: 2015.07.27.
„Évtizedekig ostromoltak, hogy megfilmesíthessék a kísérletet, de sokáig ellenálltam, mert nem találtam megfelelőnek egyik forgatókönyvet sem. Úgy gondolom, hogy ez a film viszont híven tükrözi kísérletünk lényegét” – mondja Zimbardo.

A film valóban keményen, megrendítően adja vissza az 1971-es eseményeket, amikor Philip Zimbardo, a stanfordi egyetem professzora 24 hallgatóval kísérletbe kezdett. Tizenketten a börtönőrök szerepét kapták, tizenketten az elítéltekét. Fizikai bántalmazást nem alkalmazhattak, de a történéseket szabadon formálhatták. Mindezt kamerával figyelte Zimbardo és munkatársai. Az első napokon nem történt semmi érdemleges. De azután megkezdődtek a pszichológiai kínzások legkülönbözőbb formái: alvásmegvonás, meztelenre vetkőztetés, elkülönítés, kényszertáplálás, verbális bántalmazás. A két hétre tervezett kisérletet hat nap után leállították, Zimbardo menyasszonyának, az ugyancsak pszichológus, Christina Maslachnak heves tiltakozása után. Az eset azóta is iskolapéldája annak, miként válthatja ki a gonoszt az emberből a környezete, miként lehet visszaélni a hatalommal, miként határozza meg a jellemet a szerepvállalás. 

Számos dokumentumfilm, tanulmány után miért van szükség egy játékfimre is? – kérdeztük Kyle Patrick Alvarez rendezőt, aki szerint csak a közeli képek, drámai vágások, a színészi játék adhatja vissza a kínzó hangulatot, azt a félelmetes gyorsaságú kreativitást, ahogyan a résztvevők alkalmazkodtak szerepükhöz. Az utóbbi idők egyik leghatásosabb csapatmunkája jelent meg a vásznon, ahol Alvarez felsorakoztatta az amerikai fiatal férfiszínész-nemzedék legtehetségesebb tagjait, mint Ezra Millert, Tye Sheridant, Michael Angaranót.          

„Aktualitása ma is van a filmnek a rettenetes amerikai börtönviszonyok, a rendőri brutalitások, a bullyzások idején. A történet nemcsak a bántalmazókról, az emberi mivoltukból kivetkőzöttekről szól, hanem a jobb szándékú, de néma szemlélőkről is. Stanfordon sem volt mindenki egyformán gonosz börtönőr. Volt, aki nem vett részt az attrocitásokban, de nem merte kimondani, hogy elég volt, ezt abba kell hagyni” – mondja Christina Maslach, a történet idején Zimbardo menyasszonya, 44 éve a felesége.

– A valóság azért egy kicsit más volt, mint a film. Zimbardo sohasem volt arrogáns, öntelt, magát túl komolyan vevő tudós, mint akit Billy Crudup alakításában láthatunk. Sohasem gondolta, hogy a kísérlet valami óriási dolog lesz. Bár férjem a film konzultánsa volt, de a  karakterekbe nem szólt bele. Az én szerepem is egy kicsit le van egyszerűsítve. Akkor kerültem a kísérletbe, amikor valaki kilépett a felügyelő bizottságból, és helyettes kellett. Amikor odaértem, döbbenten láttam, mi folyik a „börtönben”. Nem értettem, hogy miért csak nekem tűnik fel az, hogy éjjel 10 után vödörben végezhették el dolgukat a „rabok”, WC-t nem használhattak. Mások ezt a börtön rendjének fenntartásaként, én a fiatal gyerekek megalázásaként fogtam fel. Akkor már az esküvőt tervezgettük Phillel, de bennem komoly kételyeket ébresztett a kísérlet. Ha ennyire másként látjuk a világot, érdemes-e ehhez az emberhez kötni az életemet. Hosszasan beszélgettünk, nagyon összevesztünk, de másnap reggel Philip Zimbardo leállította a kísérletet – emlékezik vissza Christina Maslach. Egy évvel később, 1972-ben a stanfordi kápolnában házasodtak össze.

A kis költségvetésű, független filmet telt házakkal játsszák a művészmozikban, kritikai fogadtatása is feltűnően jó. „Lebilincselő életre keltése egy hírhedt kísérletnek”, „Elbűvölő, de hátborzongató két óra a moziban”. „A néző maga is fogoly ebben az izgalmas klausztrofóbiás filmben” – írják a kritikusok. A Stanford-börtönkísérlet amerikai premierjének időzítése kiváló volt, hiszen az igazságszolgáltatás megreformálása Barack Obama egyik utolsó nagy belpolitikai célja. Egy nappal a film bemutatója után először látogatott börtönt amerikai elnök. Újsághír volt, hogy Obama lánya, Malia az elsők között nézte meg a filmet. De a produkció felerősitette a társadalmi vitát is az igazságszolgáltatásról, a „fejlett világ legrosszab börtönrendszeréről”.

Az amerikai siker után a film külföldi hódító útra készül. Kyle Patrick Alvarez rendező már a jövő héten indul a hongkongi bemutatóra. Európába pár hónap múlva érhet el a produkció. Philip Zimbardo reméli, hogy „második hazájában”, Magyarországon is érdeklődéssel fogadják majd. 


Címke:   Zimbardo börtönkísérlet Stanford film USA