Mianmarban hétezer rab elnöki kegyelemben részesül

Szerző: MTI / atv.hu

Link: http://www.atv.hu/kulfold/20150730-mianmarban-hetezer-rab-elnoki-kegyelemben-reszesul

Dátum: 2015.07.30.
Elnöki kegyelemben részesült csütörtökön Mianmarban majdnem 7 ezer rab, köztük a katonai hírszerzés néhány volt tagja és külföldiek is.

A tájékoztatási minisztérium honlapján megjelent közlemény szerint az ország különböző börtöneiből összesen 6966 ember - ebből 210 külföldi - szabadulhat ki "humanitárius okokból és a nemzeti megbékélésre való tekintettel". Azt nem tudni, hogy demokráciapárti aktivisták szerepelnek-e a kegyelemben részesülők listáján.
  
Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy Thein Szein elnök intézkedésére néhány hónappal a parlamenti választások előtt, egy buddhista ünnep alkalmával került sor. Az utóbbi időben több bírálat is érte a mianmari kormányt, amiért nem tartja magát a 2011-es hatalomra kerülésekor ígért politikai reformokhoz. A délkelet-ázsiai országot 2011-ig, öt évtizeden át katonai junta irányította.
  
A mianmari amnesztia javíthat a befolyásos szomszéddal, Kínával való viszonyon is, a közkegyelem hatálya ugyanis 155 kínai polgárra is kiterjed. A szóban forgó kínaiakat illegális fakitermelés miatt börtönözték be, és múlt héten többségüket életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Peking tiltakozásának adott hangot és súlyos aggodalmát fejezte ki az ítéletek miatt.

Címke:   elnöki kegyelem amnesztia Mianmar Burma