Munkában a rabok

Szerző: Mazurka Zita, Fotó: Simon Tamás / heol.hu

Link: http://www.heol.hu/heves/kozelet/munkaban-a-rabok-620724

Dátum: 2015.07.17.
Gyakorlati képzésen vettek részt a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet női fogvatartottai a napokban az egyik egri iskola tangazdaságában.

Az elítéltek komposztálási módokkal ismerkedtek meg. Az intézetnek a májusban elindított komplex programmal az az elsődleges célja, hogy a rabok szabadulásuk után újra beilleszkedjenek a társadalomba, s csökkenjen a visszaesők száma.

– Mindenképpen hasznosnak ítélem meg a képzést, és úgy gondolom, mivel a szelektív hulladékgazdálkodást mostanában előtérbe helyezték, nagyban segít majd a szabadulás utáni elhelyezkedésemben – mondta el a Hírlap érdeklődésére Erika, az egyik elítélt, aki részt vesz a programban. – Fonóipari technikus vagyok, de azért jelentkeztem erre a képzésre, mert ez egy újabb lehetőség, hogy tovább bővítsem az ismereteimet – tette még hozzá. Erikától egyébként megtudtuk: vélhetően egy év múlva szabadul.

A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje elnevezésű uniós projekt a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben két éve kezdődött el. A komplex program részeként indult el az intézetben május végén az a részszakképzés, melynek most három napos gyakorlatát töltötték a fogvatartottak.

Nagy Judittól, a program felelősétől megtudtuk, a képzésben 20 női elítélt vesz részt, akik elméleti és gyakorlati ismeretekre tesznek szert az elkövetkező hónapokban, majd szeptember 29-én szóban és írásban is vizsgáznak az elsajátított ismeretekből. A rabok a napokban külső helyszínen, az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközép-, Szakiskola és Kollégium tangazdaságában tevékenykedtek. A három nap alatt, a résztvevők a komposztálási módokkal, a komposzt kezeléssel, a komposztálást segítő gépekkel, valamint a hulladékkezelés és -válogatás módjával és technológiájával ismerkedtek meg – tette hozzá az egri bv-intézet munkatársa.

– A programra önként jelentkezhettek a fogvatartottak, azonban előfeltétele volt egy 60 órás önismereti, kommunikációs készségfejlesztő foglalkozás teljesítése.

Kiemelte: a cél a társadalmi beilleszkedés elősegítése, valamint a szabadulás utáni életvitelre történő felkészítés, s ennek alapvető eszköze a fogvatartottak képzése.

– Fontosnak tartjuk, hogy a szabadulás előtt álló fogvatartottak olyan szakmával rendelkezzenek, amellyel a börtönfalakon kívül el tudnak majd helyezkedni. Bízunk abban, hogy a szabadulásukat követően, piacképes szakmájuk birtokában, nagyobb lehetőségük lesz a társadalmi beilleszkedésre. A lehetőséget mi biztosítjuk, személyes segítségnyújtást is adunk, ha igénylik, a családi kapcsolatok helyreállításában is közreműködünk, illetve féléves utógondozást is végzünk. A döntés azonban már az ő kezükben van, hogy szabadulás után élnek-e a lehetőséggel – zárta szavait.

Cipőket készítenek

Az egri bv-intézetben minden elítélt munkaköteles. A női fogvatartottakat 1978 óta az Ipoly Cipőgyár szervezésében cipőfelsőrész készítéssel foglalkoztatják, vállalati rendszerű munkáltatás keretében. Napi nyolc órát dolgoznak, munkájukért teljesítménybért kapnak. A megyeszékhelyen elkészült termékeket aztán a balassagyarmati gyárba szállítják, ahol a talpat is hozzáteszik, s az így elkészült munkavédelmi cipőket értékesítik. A férfi elítéltek a költségvetési munkáltatás keretein belül, a konyhán, valamint az intézet műhelyében dolgoznak. A rabok ezen felül, önkéntes jelentkezés alapján részt vesznek a szintén a visszailleszkedést segítő, régóta sikeres Börtön a városért programban, melyen belül a megyeszékhely köztereit teszik szebbé.

Tudta-e?


Április 1-től alkalmazható a reintegrációs őrizet jogintézménye hazánkban. Lényege, hogy ha a bíró arra lehetőséget ad, akkor a kizárólag öt évnél nem hosszabb, börtön, vagy fogház fokozatú ítélettel rendelkező, nem erőszakos-, személy elleni bűncselekményt elkövető, első bűntényesek a szabadulásuk előtti utolsó hónapokat akár a saját otthonukban is tölthetik. Érdeklődésünkre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Kommunikációs Főosztályáról azt a tájékoztatást adták: ezzel kapcsolatban június végéig összesen 293 üggyel foglalkoztak a bv. intézetek, ebből 56 esetben született engedélyező határozat. A reintegrációs őrizetben lévők száma folyamatosan változik, az országban jelenleg 38 elítéltnél alkalmazzák.

A Heves megyei intézetből eddig egy elítélt került reintegrációs őrizetbe, egynek pedig még nem bírálták el a kérelmét. A szakemberek szerint az új jogintézmény bevezetése nagymértékben elősegíti az elítéltek sikeres visszailleszkedését. S mivel az elítélt személyes szabadságát nem elvonják, csupán korlátozzák, büntetése utolsó hónapjait nem a bv. intézetben, hanem lakóhelyén tölti, így hatékonyabban erősítheti, újraalakíthatja családi, társadalmi kapcsolatait.

Címke:   Eger program képzés együttműködés