Mobiltelefont kap az összes elítélt magyar rab

Szerző: M. S., Fotó: MTI / BorsOnline

Link: http://www.borsonline.hu/20150803_mobiltelefont_kap_az_osszes_elitelt_magyar_rab

Dátum: 2015.08.03.
Eddig tilos volt, de az uniós joghoz alkalmazkodva ezután szabad lesz az elítélteknek mobilt használni a rácsok mögött.

Mobiltelefon a börtönben? Eddig szigorúan tilos volt a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben a készülék használata, nem csak a rabok, a látogatásra érkezők sem tarthattak maguknál telefont, beengedésnél mindenkinek le kellett adnia megőrzésre a mobilokat. Most azonban változik a helyzet, a Bors információi szerint – igazodva az európai uniós gyakorlathoz – a hazai börtönökben is saját mobilt kapnak a fogvatartottak.

A készülékeket heteken belül kiosztják, az intézkedés mindenkire vonatkozik függetlenül attól, hogy ki milyen bűncselekményért tölti büntetését. Magyarán: az egyszerű tolvajtól az életfogytiglanra ítélt gyilkosig mindenki saját telefonhoz jut.

Különleges telefonok

Úgy tudjuk, hogy speciális egyenkészüléket kapnak az elítéltek. Természetesen nem okostelefonról, hanem egy alapfunkciós típusról van szó, amely törésálló és szétszerelhetetlen. Így elvileg a raboknak nincs lehetőségük manipulálni a telefon képességeit. Az új mobilokkal is szigorú szabályokhoz kötik a kapcsolattartást. A fogvatartottaknak re­gisztrált kapcsolattartóik vannak, akik elsősorban a rokoni körből kerülnek ki. A mobilról kizárólag a kijelölt kapcsolattartó száma hívható, ami azt jelenti, hogy a készülék a megadott öt-hat szám hívására lesz alkalmas.

Hívni nem tudják

A készülék csak kimenő hívásokra kalibrált, fogadni nem tud. Akárcsak az eddigi, vonalas telefonon bonyolított beszélgetések esetében, a bv-intézet hallgatja a fogvatartottak beszélgetéseit. Arról nincsenek információink, hogy az intézkedés bevezetése mekkora költséggel jár a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága számára, de tekintve, hogy tizennyolcezer fogvatartott tölti jogerős büntetését, az összeg több tízmillió forintra rúghat.

Nincs kockázat


Dr. Végh József kriminál-pszichológus hosszú évekig foglalkozott rabokkal.

– Megítélésem szerint ez egy remek intézkedés, amely nemcsak az elítéltek, hanem a bv-dolgozók életét is megkönnyíti – vélekedett Végh. – Az elítéltek mindennapjaiban a kapcsolattartás a legfontosabb esemény. A mobiltelefon erősíti a kötődést a hozzátartozókhoz, ez megnyugtatja a fogvatartottakat. Korábban levelezéssel érintkeztek a külvilággal, s emlékszem rá, hogy hatalmas feszültségeket okozott, ha a levél nem érkezett meg időben. Nem látok kockázatnövelő tényezőt, a fogvatartottak nem bolondok, tudják, hogy a bv hallgatja a beszélgetést, nem telefonon keresztül vitatják majd meg, ha szökni szeretnének – tette hozzá a szakértő.

Címke:   kapcsolattartás mobiltelefon fejlesztések