Évente mintegy ötven szabaduló fogvatartott találhat munkát Békés megyében

Szerző: O. Sz. Fotó és felvétel: Rusznyák Csaba / Gyulai Hírlap

Link: http://www.gyulaihirlap.hu/107191-evente-mintegy-otven-szabadulo-fogvatartott-talalh

Dátum: 2015.08.04.
A fogvatartottak visszailleszkedéséért megállapodás jött létre a Békés megyei börtön és a kormányhivatal között.

A fogvatartottak társadalmi visszailleszkedése, valamint a szabaduló elítéltek munkaerő-piaci és foglalkoztatási helyzetének javítása, képzési szintjének növelése érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet. A konvenciót Gajda Róbert kormánymegbízott és Hafenscher Csaba Zoltán büntetés-végrehajtási ezredes, intézetparancsok augusztus 4-én a büntetés-végrehajtási intézetben kötötte meg Gyulán.

Az intézetparancsnok történelmi megállapodásnak nevezte az együttműködést, amely nagyban elősegíti, hogy a fogvatartottak normakövető állampolgárokként folytassák az életüket, és ezáltal javuljon az életminőség egész Békés megyében. Mint kifejtette, a kezdeményezés abszolút újszerűsége az, hogy ezután az elítélteket szabadulásukat követően is nyomon tudják követni.

Gajda Róbert elmondta, a Békés Megyei Kormányhivatal mindig is fontosnak tartotta azokat a megyei intézményekkel, szervezettekkel való együttműködést, amelyeknek célja, hogy a hivatal hatáskörébe tartozó feladatokat minél hatékonyabban el tudják végezni. A kormánymegbízott hozzátette, a büntetés-végrehajtási intézet kezdeményezésére is nyitottak, és kormányhivatalnak a gyám- és igazságügyi, valamint foglalkoztatási főosztálya is elősegíti majd a most létrejött együttműködés megvalósítását, továbbá olyan fórumokat szerveznek rendszeresen, amelyen tájékoztatják majd a fogvatartottakat a képzettségüknek, képességeiknek megfelelő munka- és képzési lehetőségekről a megyében. Mint fogalmazott, az együttműködés nyertesei elsősorban a fogvatartottak, ugyanakkor közvetve az egész társadalom.

A Gyulai Hírlap kérdésére Hafenscher Csaba Zoltán elmondta, a kezdeményezés mintegy 40-50 fogvatartottat érint éves szinten az intézetben, a tervek szerint ennyien kaphatnak majd állást szabadulásuk után. Az intézetparancsnok hangsúlyozta, korábban is előfordult már, hogy fogvatartottak dolgoztak külső munkahelyen, amely szabadulásuk után, civil munkavállalóként tovább alkalmazta őket. A tervek szerint a megállapodással ezen esetek megsokszorozódnak.


Címke:   Gyula együttműködés reintegráció nyomonkövetés