Börtönvonal

Szerző: Nyéki Zsolt / Kelet.hu

Link: http://www.kelet.hu/helyi/2015/08/04/bortonvonal.kelet

Dátum: 2015.08.05.
Kell-e, jár-e mobiltelefon minden rabnak, vagyis olyan elítéltnek, aki magyarországi fogház, börtön vagy fegyház kéretlen lakója?

Az Európai Unió jogszabályai szerint igen, de nem ez az első (s vélhetően utolsó) uniós elv, norma, amit egy átlag magyar másképpen lát, vagy legalábbis vita alapjának tekint. A hír úgy szól, hogy rövid időn belül mindenkinek kiosztják a mobilkészüléket a rács túloldalán, segítve a kapcsolattartást a külvilággal. Rögvest elindult a hecckampány, hogy tessék, erre is milliárdokat költ a kormány, s ez megint kinek lesz nagy buli – aztán jött a cáfolat, hogy csak néhány tízmillió forint az egész, és muszáj, mert ez az uniós elvárás. Ha átlépünk a kisstílű belpolitikai harcosokon, újra az a furcsa érzetünk támad: Brüsszel íróasztalai mögül néha más a panoráma… A megbánás és visszailleszkedés jogát azóta nézem kicsit más szemmel, amióta a közelmúltban bepillantást nyerhettem a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet életébe, munkájába, melyben az emberség legalább olyan szempont, mint a törvény szigorú betartása. A parancsnoki ars poetica megmutatta: a kettő megfér egymás mellett, és van olyan helyzet, amikor le kell győzni az előítéletet. Ám más levezetés is megállhatja a helyét.

„Ha valaki megszegi a törvényt, azzal jogai jelentős részéről is lemond, bűne arányában.”


Amikor valaki bűnt követ el, maga dönt arról, hogy felrúgja a társadalom minden tagjára érvényes és kötelező szabályokat, s ha megszegi a törvényt, azzal jogai jelentős részéről is lemond, bűne arányában. Ebből kiindulva érthető, ha valaki hitetlenkedve rázza meg a fejét a mobilkészüléket üdvözlő szakértői véleményre, mely szerint „korábban levelezéssel érintkeztek a külvilággal, s hatalmas feszültségeket okozott, ha a levél nem érkezett meg időben…” Okkal mondhatja erre bárki: ha már olyan dolgot követett el, amiért bezárták, várja meg csöndben azt a levelet. Az egyébként tényleg nemes elveket nem lehet mindig matematikai képlettel ráhúzni a gyakorlatra, és ezt leginkább a hivatástudattól repdeső uniós szakértők ténykedése bizonyítja. Jönnek, vizsgálódnak a börtönök állapotáról, és a mércét a jóléti országok színvonalához igazítva bírálják hazánkat a zsúfoltság, a kényelmetlen ágy, a nem eléggé változatos étkezés, szabadidős programok, vagy épp a mobiltelefonok hiánya miatt. A mi világunk még mindig nem él és működik azon a színvonalon, ahonnan ők jönnek – de rossz helyen kezdik a kutakodást, és rossz viszonyítási alapot választanak. Ha már minden, életét becsülettel ledolgozó, ám mélyszegénységben tengődő nyugdíjas, vagy kórházi ápolásra szoruló ember étkezési normáját rendeztük, és kezükbe kapcsolattartást segítő mobilt adtunk, akkor jöhetnek a börtönök is.

Címke:   társadalom igazságosság kapcsolat vélemény