Magukra főzhetnek a rabok Kecskeméten

Szerző: Hraskó István / baon.hu

Link: http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/magukra-fozhetnek-a-rabok-kecskemeten-529549

Dátum: 2013.12.12.
Nyolc új zárkát alakítottak ki korábbi irodahelyiségekből a kecskeméti Mátyási utcai börtönben, ezzel 35-tel nőtt a bv-intézet férőhelyeinek száma.

Szalagátvágásra börtönben ritkán kerül sor, csütörtökön mégis ilyen eseménynek lehettek szemtanúi a meghívott vendégek és a sajtó képviselői Kecskeméten, a Mátyási utcai börtön földszintjén. Pintér Sándor belügyminiszter adta át ünnepélyesen a bv-intézet új körletrészét és a felújított konyhát, mégpedig Csóti András, a bv országos parancsnoka jelenlétében.

A kecskeméti az ország egyik legzsúfoltabb börtöne. Eddig 94 férőhelye volt, de sokszor kétszer ennyien vártak bírósági ítéletre a zárkákban (a Mátyási utcai objektumban alapvetően előzetes letartóztatásban lévő terhelteket, illetve vádlottakat tartanak fogva, köztük nőket is). Mint azt beszédében Füzesi Viktor, az intézet parancsnoka elmondta: a nagy zsúfoltság jelentősen megnehezítette a személyzet munkáját mind biztonsági, mind egészségügyi szempontból. Már 2008-ban készült egy részletes szakmai előterjesztés a problémák kezelésére, végül a tervek most valósultak meg. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a férőhelybővítési program keretében 95 millió forintot biztosított nyolc új zárka, egy fogvatartotti foglalkoztató és egy könyvtár kialakítására. Új épületrészt a kivitelezéshez nem kellett felhúzni, korábban irodaként használt helyiségekből lettek az új zárkák, amelyek így szétszórva találhatóak az épületben.

Füzesi Viktor kiemelte: a nyolc új zárkával 35-tel, azaz 129-re nőtt a férőhelyek száma, így a kecskeméti börtön telítettsége a jövőben megközelítheti az országos 140-150 százalékos átlagot, és csökkenhetnek a zsúfoltságból adódó gondok is. A parancsnok kijelentette, a beruházás olyan minőségi változást hozott az intézetben, amilyenre évtizedek óta nem volt példa. Füzesi Viktor azt is hangsúlyozta, hogy az októberben indult építkezést teljes mértékben a fogvatartottak készítették elő, és 15-20 fő folyamatosan részt vett a kivitelezésben is. A zárkák felszerelési tárgyait – az ajtóktól kezdve az ülőkéken át a plédekig, ágymatracokig – a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai gyártották.

 Az ebédet eddig külső vállalkozó szállította a börtönbe,
ezután viszont 12 fogvatartott fog itt dolgozni, és főz a többiekre

A börtönben 109 millió forintból a régi, korszerűtlen konyhát is felújították, kicserélték a homlokzati nyílászárókat, az elektromos és gépészeti vezetékeket, új kazánt és bojlert is beüzemeltek. Az ebédet eddig külső vállalkozó szállította a börtönbe, ezután viszont 12 fogvatartott fog itt dolgozni, és főz a többiekre. A baromfi- és sertéshúst, a zöldséget és pékárut ugyancsak büntetés-végrehajtási cégek fogják biztosítani, ezáltal évente mintegy 10 millió forint megtakarítást érhet el az intézet.

– Egyértelmű, hogy akik bűncselekményt követtek el, nem róhatnak újabb terheket a társadalom törvénytisztelő tagjaira – jelentette ki beszédében a belügyminiszter. Pintér Sándor fontos jövőbeli célnak nevezte, hogy a fogvatartottak tartsák el magukat, minél nagyobb arányban dolgozzanak, hogy a jelenlegi 70 százalékos „foglalkoztatási arányuk” 100 százalékosra javuljon (a jogerősen elítélt, „munkára fogható” fogvatartottak körében). A belügyminiszter azt is kiemelte, hogy a büntetés-végrehajtás szervezetének fel kell készülnie a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek fogadására, hiszen az ilyen bűnözők száma a három csapás törvény miatt jelentősen megnőhet.

A bv-sek számát is növelik
Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka az MTI-nek a minap elmondta: jövőre további 1200, 2015-ben pedig 2300 új helyet alakítanak ki, egy részüket már meglévő büntetés-végrehajtási intézetben, például Pálhalmán és Állampusztán. A fejlesztési koncepció Északkelet-Magyarországra koncentrál. Jövőre ötszáz személyes börtönt alakítanak ki Szirmabesenyőn, 2015-re pedig egy ezer fős büntetési-végrehajtási intézetet terveznek építeni ugyanabban a régióban.
Csóti András hozzátette: a helybővítésekkel párhuzamosan a büntetés-végrehajtási állomány számát is növelik; az idén kialakított új helyek esetében ez már megtörtént.


Címke:   Kecskemét bővítés zsúfoltság