David Gilmour új albumán börtönkórus énekel

Szerző: BBC News / MTI / ÖBE

Dátum: 2015.08.06.
David Gilmour, a Pink Floyd gitárosának új kislemezén annak a börtönnek a kórusa énekel, amelyben fia töltötte le büntetését.

A Rattle That Lock című számot a The Liberty Choir közreműködésével vették fel. Az elítéltek számára rehabilitációs szerepet betöltő kórusban a Wandsworth börtön egykori rabjai és helyi énekesek szerepelnek.

A rocklegenda szerint a dalárda "valódi reményt és optimizmust" ad a raboknak.

Gilmour fia, Charles 2011-ben került a Wandsworth falai közé, miután letartóztatták egy tandíjellenes diákmegmozduláson. A fiút, aki a 2010-es tüntetésen levett egy zászlót egy háborús síremlékről és megdobálta a királyi konvojt, erőszakos viselkedése miatt 16 hónapra ítélték, ebből végül négy hónapot töltött a börtönben. 

A gitáros a BBC Newsnak elmondta: fia börtönbüntetése hívta fel a figyelmét a börtönállapotokra, és arra, hogyan lehetne azokon javítani.

A börtönkórushoz heti rendszerességgel látogatnak el a Dél-londoni Kórus tagjai, hogy a rabokkal  énekeljenek, a büntetésüket letöltött elítélteket pedig befogadja a patronáló énekkar. A volt rabok közül heten énekelnek a Rattle That Lock harmincfős kórusában.

Gilmour és felesége jótékonysági alapítványán keresztül pénzadománnyal is támogatja a The Liberty Choir munkáját, valamint azt, hogy más börtönök felé is terjeszkedjenek.

Gilmour - aki kedden ellátogatott a Wandsworth börtönbe - arról is beszélt, hogy a rabok körében nagyon népszerű a kórus, sokan akarnak csatlakozni.
 
A zenész elárulta, hogy a Rattle That Lock nem a börtönről szól: arra bátorít mindenkit, hogy álljon talpra és ne süppedjen bele az apátiába.

Címke:   kultúra zene börtönkórus híresség Anglia