Mikrosütő a szelektívben

Szerző: Krezinger Szonja, Fotó: Katona László / metropol.hu

Link: http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1348628-mikrosuto-a-szelektivben

Dátum: 2015.08.06.
Zsilipes beléptetés, magas kerítések szögesdróttal védve, büntetés-végrehajtási, azaz bv-tisztek biztonsági őrök helyett: egy hulladékválogató-műnél szokatlan körülmények közé érkeztünk a Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi Kft. (BUFA) kőbányai telephelyére. A hulladékválogató nem csak azért érdekes, mert itt válogatják át napi hét tonna hulladékot abból a mennyiségből, amelyet a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésben a sárga fedeles kukákba dobunk, hanem mert két műszakban fogvatartottak válogatnak.

Bérletet is kapnak

A telephelyen ott jártunkkor tizenhat fogvatartott dolgozott: ha nem is piacképes összegért, de fizetésért teszik ezt, ahogyan bv-intézmény területén található munkahelyeken és egyéb külső cégeknél is alkalmaznak elítélteket, munkájukért havi 7–30 ezer forintos díjazást biztosítva.

– A befogadási és fogvatartási bizottságok döntenek arról, melyik fogvatartott dolgozhat. Ők ezt a szándékukat a reintegrációs tiszten keresztül jelezhetik – mondja Széles Gábor büntetés-végrehajtási dandártábornok, a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnoka. A rabok által végezhető munkák közt a hulladékválogatás mellett mosodai, papírválogatási lehetőségek is vannak. Civil cégekhez csak olyan elítélteket küldenek, akik enyhébb biztonsági kockázatot jelentenek.

– Aki megfelel a külső foglalkoztatás körülményeinek, az olyan formában is megközelítheti a munkahelyét, hogy kap egy bérletet, és azzal szabadon közlekedik odáig. Van is egy mosodai együttműködésünk, ahova az ilyen fogvatartottak önállóan járnak ki. Az elítéltek foglalkoztatása Széles Gábor szerint a szabad életbe való visszailleszkedést is segíti: megtanulhatnak a pénzzel bánniuk, amelyet legális úton szereztek, hasznosan telik a napjuk, le van kötve a figyelmük.

Betanítják őket

Az elítéltek a BUFA telephelyén 3000 PET-palackos bálát hoztak létre, amelybe 168 millió 750 ezer palackot préseltek be.

A BUFA telephelyén két műszakban dolgozhat 12-16 fogvatartott, akik az FKF munkatársainak irányításával végzik a munkájukat.– Rövid képzésen kell részt venni, hiszen futószalag mellett kell dolgozniuk, és ismerniük kell azt is, hogy milyen szempontok szerint szükséges osztályozniuk a már egyébként is szelektíven gyűjtött hulladékot – mondta Dorogi Gabriella, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) szóvivője.

A telephelyen a tavaly teljes körűvé váló házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésben összegyűlt műanyag- és fémhulladék egy részét kezelik, válogatják kézzel, klimatizált válogatóépületben.

Van még mit tanulni

Egy fémbála elkészítéséhez 7778 sörösdoboz kell, ami 324 rekesz, azaz 3889 liternyi sör elfogyasztásával keletkezik.

Naponta hét tonna hulladék megy át a kezük alatt, amiben aztán valódi furcsaságok is előfordulhatnak. Az, hogy a PET-palackok tetejét sokan nem csavarják le, laposra sem tapossák azokat, nem is olyan kirívó ahhoz képest, hogy a BUFA-nál volt már a sárga kukákba dobott szemét közt számítógép, videomagnó, mikrosütő és konyhakés is – azaz minden, amit az emberek otthon műanyagként vagy fémként ítélnek meg. A fent említettek java természetesen elektronikai hulladék, és nem kerülhet szelektív feldolgozásba.

A hulladék-összetétel alapján a magyarok még nem jeleskednek a szelektív gyűjtésben: a beérkező hulladék 35-40%-a nem ide való tárgy, ami nemzetközi összehasonlításban magas – külföldön ezt 10-15%-ra sikerült leküzdeni. Elősegítheti az ügyesebb döntéseket egy olyan, a kukákat csippel felszerelő rendszer, amilyen már külföldön működik. A csipes kukákkal nyomon követhető, melyik társasház szelektív szemete szennyezettebb, ezek aztán magasabb szemétszállítási díjat kénytelenek megfizetni.

A szemét útja

A BUFA telephelyére a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésben használt sárga fedelű, azaz műanyag- és fémhulladékot tartalmazó kukák tartalma kerül.

A hulladékot először kézzel válogatják át, kiszűrve a nagyon nem odaillő tárgyakat, a fogvatartottak kézi válogató szalagjára csak az után kerülhet, hogy a mágneses fémeket is kiszippantották belőle.

 Az egyszer már szűrt szemetet hét frakcióba válogatják kézzel az elítéltek: külön kerülnek a színes és átlátszó nejlonzacskók, a víztiszta, a kék és színes PET-palackok, az öblítős, mosószeres HDPE-flakonok és az italosdobozok.

Gép segítségével tömörítik ezeket, így tárolják addig, amíg tovább nem szállítják őket a felvásárlókhoz.


Címke:   Bv. Kft BUFA munkáltatás hulladékfeldolgozás