Multikulti a rács mögött

Szerző: Mogyorósi Géza / mixonline.hu

Link: http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=115474

Dátum: 2015.08.07.
Érdekes megállapítás, hogy Európában kelet felé haladva egyre kevesebb a külföldi elítélt a börtönökben. Viszont nyugati szomszédainknál az elmúlt esztendőkben már általánossá vált, hogy minden második rab nem osztrák állampolgár.

Az Európai Unió tagországaiban átlagosan az elítéltek mintegy negyede külföldi. Ausztriában minden második fogoly idegenajkú: ennél jelentősebb arányban csupán három államban, Cipruson, Görögországban és Luxemburgban regisztrálnak napjainkban külhoni rabokat. Érdekes a bűncselekmények eltérő megoszlása is az öreg kontinensen. Míg az EU régió zömében 15,5 százalékban tulajdon elleni bűncselekmények miatt kerülnek börtönbe a zsiványok, addig az Osztrák Köztársaságban 30 százalék feletti a kvóta. Ennél csak Romániában és Bulgáriában riasztóbb a helyzet – állapítja meg az Európa Tanács egyik 2015-ös tanulmánya.

A Lajtán túli zsebesek, tolvajok, rablók, lakásbetörők között a nem német anyanyelvű tettesek körében a romániai „vendégmunkások” jelentik a legnagyobb kihívást a nyomozóknak és a tolmácsoknak Bécstől Berlinig. De tőlünk nyugatra szorgalmasak a szerb és az albán bandák is. Jó hír viszont az osztrák járműtulajoknak és biztosító társaságoknak, hogy míg egy évtizeddel ezelőtt, még 11 ezer felett volt az elkötött autók száma, addig tavaly már 4 ezer darab alá csökkent a mennyiség. A tolvajok gyakorta határon túli „megrendelésre” lopják el a kiszemelt típust – terepjárók előnyben!

Címke:   külföldi fogvatartottak statisztika Európa