Kevesebb visszaeső lesz a börtönreform után

Szerző: Tóth Kata / Napi Gazdaság Online

Link: http://www.napigazdasag.hu/cikk/52743/

Dátum: 2015.08.08.
Pénz és ütőképes munkaerő – mindkettő rendelkezésre áll; már csak idő kell ahhoz, hogy a magyarországi börtönökben évek óta tapasztalt áldatlan állapotok megszűnjenek, illetve a visszaeső bűnözés is mérséklődjön Magyarországon – mondta a Napi Gazdaságnak Flie­gauf Gergely volt börtönpszichológus, kriminológus szakértő. – A tavaly elindított börtönreform jó – tette hozzá. Az idén lépett életbe a büntetés-végrehajtási kódex (BV-kódex), valamint jövő januártól a Központi Kivizsgáló- és Módszertani Intézet is megkezdi működését.

Jó úton jár a magyarországi börtönreform, az idén januártól hatályos BV-kódex és a jövő januártól „hadrendbe” álló Központi Kivizsgáló-és Módszertani Intézet (KKMI) együttesen segítheti a börtönviseltek társadalmi integrációját – nyilatkozta lapunknak Fliegauf Gergely volt börtönpszichológus, kriminológus szakértő. Utóbbi teljes személyiség- és pszichológiai profilra épülő terápiás és önismereti csoportok indításával támogatja majd, hogy a szabadságukat újra elnyerő férfiak és nők a túlzsúfolt börtönökben elszenvedett rossz élmények ellenére ne roncsemberként folytassák életüket, és ne visszaeső bűnözőként kerüljenek ismét a törvény kezére.

A rabok 50-75 százalékban ugyanis jelenleg ismét a börtönökben kötnek ki. A kriminológus szakértő szerint a KKMI diagnózisa célzottan járul majd hozzá az elítéltek rehabilitálásához. Ha ráadásul a bevett gyakorlat közismertté válásával a társadalom is előítélet-mentes szemléletet sajátít el, elkerülhetővé válik, hogy a börtönviseltek „átörökítsék” gyermekeikre szabadságvesztésükhöz vezető viselkedésmintájukat.

Az elítéltek egyéni kezeléséhez reintegrációs foglalkozásokat, programokat biztosítanak majd. Ilyenek a kábítószer-prevenciós program, a szenvedélybetegségeket kezelő programok, a szociális készségfejlesztő képzés, az életvezetési képzés, az agresszió és a stressz kezelése, valamint a munkakultúra-fejlesztés.

Fliegauf Gergely, aki 24 évig állt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) alkalmazásában, a hazai és a külföldi börtönök működését egyaránt átlátja. Tapasztalataira támaszkodva lapunknak hangsúlyozta: az eddigi eredmények is kecsegtetőek, de még nem elégségesek. Hazánkban a börtönökben folyamatosan nő az önkéntes és civil jelenlét, ami örvendetes, hiszen mind a fogvatartottak lelki „felszabadulására”, mind az intézmények személyi állományának terheire kedvező hatást gyakorol. A szakértő pozitív példaként említette a Balassagyarmati Fegyház  és Börtön Mesekör című programját, amelyet a Kanadában élő magyar pszichiáter, Feldmár András intézete honosított meg. A Mesekörben az elítéltek saját gyerekeiknek játszanak el különböző színdarabokat. Az első előadást, a Király vagy halál című mesét a családi beszélőn adták elő. A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben szintén mesefelolvasó csoportos foglalkozások zajlanak.

A KKMI kísérleti, azaz pilotprogramjai tehát elkezdődtek a szakmai felkészítőmunka folyamatosan zajlik – tudtuk meg a BVOP-tól. Az intézet helyszínét még nem választották ki, a működési költségeket – információink szerint – az állam állja, a nagyságot illetően egyelőre nem áll adat rendelkezésre. A BVOP illetékese azonban azt hangsúlyozta: a parancsnokság a börtönreformon belül prioritásként kezeli a kapacitásbővítést is: míg most még 128 százalékos a fegyházak túltelítettsége, a cél az, hogy ez az arány 2019-re 100 százalék alá csökkenjen.

A BV-kódex egy 34 éves törvényerejű rendeletet vált ki, számos új elemet tartalmaz: meghatározza az alapelveket, értelmező rendelkezéseket vezet be, továbbá a büntetés-végrehajtás munkájába beépít egy olyan kockázatkezelési és elemzési rendszert, amelyben egységes szabályok alapján mérik fel a fogvatartottak szükségleteit, a veszélyforrásokat, valamint a társadalomba való visszailleszkedési hajlandóságukat. Az egyik kiemelt feladat a foglalkoztatás elősegítése.

Amíg 2010-ben 5641 fogvatartott dolgozott és 6 milliárd forint termelési értéket állított elő 424 millió forint nyereséggel, addig 2012-ben már 6781-en dolgoztak, az általuk megtermelt javak összege 11,3 milliárd forint volt, és 1,4 milliárd forint nyereséget értek el. Baracskán 10 ezer ember ellátására alkalmas pékség létesült, amely 50 kilométeres körzetben minden intézetet ellát kenyérrel és pékáruval. Állampusztán korszerű baromfi-feldolgozó üzemet adtak át, s jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a pálhalmai vágóhídon is. Fejlesztették a technoló­giát Balassagyarmaton is, ahol ma már a NATO-szabványnak is megfelelő lábbelit, védő- és munkaruházatot tudnak gyártani; Budapesten pedig a bútoripari munka került előtérbe.

Címke:   börtönreform bv. kódex vélemény szakember