Pótolhatja-e a szexchatre használt csempészmobilt a rabtelefon?

Szerző: Gergely Zsófia / hvg.hu

Link: http://hvg.hu/itthon/20150810_rabtelefon_potolja_szexchat

Dátum: 2015.08.10.
A rabok mellett a börtönőrök örülhetnek leginkább annak, hogy hamarosan alapfelszerelési tárgy lesz a rács mögött a mobil, eddig ugyanis órákon át, egyesével kellett kísérgetniük a köztelefonhoz kéretőző fogvatartottakat. A bv-intézetek mobillefedettsége mellett szól az is, hogy csökken a percdíj, a jó magaviseletért járó enyhébb fokozattal pedig nő a csevegési idő. Ugyanakkor forrásaink szerint veszélyei is vannak a rabmobilnak, így a börtönhierarchiában feljebb állók zsarolhatják velük a gyengéket, ráadásul a lebutított, legális mobilok közelébe sem érnek a cipőtalpban becsempészett készülékeknek.

Olyan felszerelési tárgy lesz a mobiltelefon hamarosan a börtönökben, mint mondjuk a fogkefe – derült ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának(BVOP) múlt heti közleményéből, miután az egyik bulvárlap megszellőztette a hírt. A 20 ezer készülékeket a Magyar Telekom Nyrt. szállítja egy 3 éves szerződése keretében, 42 millió Ft értékben, az új rendszer tesztidőszaka augusztus 16-tól indul. A beszerzés részletei ennél bővebben viszont nem ismertek, mert nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva titkosított beszerzéssel vásárolt be a BVOP.

A bv-parancsnokság a váltást alapvetően azzal indokolta, hogy az idén januártól hatályos új bv. kódex lehetővé teszi a mobilozást, hiszen „a szabadságvesztés büntetés és az előzetes letartóztatás ideje alatt kiemelten fontos a fogvatartottak kapcsolattartása”. Az internetes fórumokban olvasható hozzászólásokból viszont világosan látszik, hogy a virtuális közvélemény nagyobbik része elsőre kiakadt a rabmobil ötletén, a legenyhébb megfogalmazás is az volt, hogy minek mobillal kényeztetni a rács mögé került bűnözőket. A hvg.hu különféle szakembereket kérdezett az eddigi és az új gyakorlatról, és kiderült: összességében ez mindenkinek – a raboknak, a családjuknak, az ügyvédeknek és még a bv-munkatársaknak is – praktikusabb és emberibb megoldás lesz, de azért vannak veszélyei a börtönök mobillefedettségének.

Megcsörgette az ügyvédjét a becsempészett mobilról

 „Nagyon helyes, mert ami eddig ment, az nem emberi” – ez volt az első reakciója Somfainé Vajda Ágnes ügyvédnek, mikor először hallott az ötletről. „Még ha elítélt is, aki a szabadságvesztés büntetését tölti, akkor is van egy sor olyan helyzet, amit neki is meg kell tudni oldania. Előfordult, hogy egy egész család ült otthon, mert az apa csak adott időpontban tudott hozzáférni a telefonhoz a bv-intézetben, de olyanról is tudok, akit nem tudtak időben értesíteni, hogy kórházba került az anyja” – mondta.

Ráadásul szerinte a fogvatartottak eddig csak nagyon magas percdíjon beszélhettek a telefonkártyáikkal, ami nyilván korlátként hatott, alternatíva meg nem volt. Nem csoda, hogy nagyon gyakran próbálnak mobilt becsempészni a börtönökbe, az ügyvéd szerint minden létező módon, többek közt cipőtalpakban. „Velem is előfordult, hogy egyszer csak hívott a benn lévő védencem egy ilyen, nem legálisan szerzett készülékről. Mondtam neki, hogy most letesszük, és ezt most nagyon gyorsan felejtse el” – mondta Somfainé Vajda Ágnes.

Minden megkérdezett forrásunk megerősítette: a mobiltelefon az egyik legkelendőbb cikk a börtönben. „Volt olyan rab, aki azért szerzett illegálisan telefont, hogy esténként meséljen a gyerekének, de nagyon sokan szexchatre használták a kinti párjukkal. Ha le is buktak, inkább újra megkockáztatták” – mondta egy benti gyakorlatot jól ismerő forrásunk.

Szigorított fokozat= kevesebb csevegés

Mint a BVOP-től megtudtuk, arra számítanak, hogy a legális rabmobilok miatt a jövőben kevésbé próbálkoznak majd készülékek becsempészésével. Bár ezek a csempészmobilhoz képest jóval kevesebbet tudnak: egyirányúsítottak, így csak kezdeményezhetnek hívásokat, ráadásul továbbra is kizárólag a kapcsolattartásra engedélyezettek körét érhetik el, internetezni sem lehet velük.

A fogvatartottak beszélgetéseit a továbbiakban is törvényesen le lehet hallgatni, de abban sincs változás, hogy a fogvatartottak továbbra is saját „rezsimjüknek megfelelő” mennyiségben és módon telefonálhatnak. Rezsimnek hívják a szabadságvesztés büntetés-végrehajtási fokozatához mért, illetve ezen belüli kategorizálást: fegyház, börtön vagy fogház fokozat, és mindegyik belül még enyhe, általános vagy szigorú tartási feltételek. Így összesen 9 lépcső van, a legenyhébb a fogházon belüli enyhe kategória, innen szigorodik a fegyház legszigorúbb körülményeket jelentő rezsimje felé.

Ahogy eddig, ezután is csak saját költségükre telefonálhattak a fogvatartottak, bár a percdíjak a mobilon valóban kedvezőbbek lesznek. Az új rendszer tesztidőszaka augusztus 16-tól indul, ezt követően ki kell majd alakulnia benn is a mobilozás „kultúrájának, hiszen attól kezdve akár a cellában, mások előtt – így másokat akár zavarva – is lehet majd telefonon csevegni. De akár a sétára is levihetik a készüléket, míg eddig kizárólag a rendszerint börtönfolyósokon elhelyezett telefonról kommunikálhattak.

Tehermentesíti a börtönőröket

Ez óriási változás lesz, mert a magyar rendszer, elsősorban a fegyház fokozat nemzetközi viszonylatban is nagyon szigorú és zárt, utóbbinál a fogvatartottak napi 23 órában vannak a zárkájukba zárva, és egy órát tartózkodhatnak a szabad levegőn. „Valószínűleg ezért is a mobil lesz a jó megoldás, hiszen nálunk nem úgy vannak kialakítva a bv. intézetek, mint például az Egyesült Államokban, ahol egy adott, zárt részen belül azért mozoghatnak a rabok. Ott a középső, közös térben van többek közt a telefon is, ahová bármikor odamehetnek” – mondta egy börtönviszonyokat jól ismerő forrásunk.

Ezért szerinte a börtönőröknek eddig hatalmas terhet jelentett a telefonálás lebonyolítása, hiszen mindenkit ki- és vissza kellett engedni a telefonokhoz. „Gondoljunk bele, hogy egy felügyelőre akár 120 fogvatartott is juthat, akiket a legkülönfélébb időpontokban kell kiengedni telefonálni, hiszen az egyiknek az ügyvédjét kell hívnia, a másik meg a gyerekét csak adott időpontban tudja elérni az intézetben, a harmadik a felesége munkaidejéhez próbál igazodni a hívással. Szinte kivitelezhetetlen, ezután viszont mindenki akkor telefonál, amikor akar” – mondta.

Jó magaviseletért több mobilozás jár


„A rezsimrendszer még friss, ezért maguknak a fogvatartottaknak is idő kell, hogy megértsék: megéri jó magaviseletet tanúsítani, így enyhébb fokozatba sorolódni, és akkor többet beszélhetnek majd telefonon is. Viszont ehhez az is kell, hogy elkezdjen működni a rendszer, és tényleg számítson, ki hogyan viselkedik, ha pedig megérdemli, akkor kerüljön is át” – mondta egy pszichológus forrásunk, aki munkája során foglalkozott rabokkal is. Szerinte így hosszú távon kevesebb lehet az olyan rendkívüli esemény a rácsok mögött, mint az öngyilkosság vagy az egymással szembeni erőszakosság.

Bár az ötlet ellenzői nem értik, miért kellene a mobillal csökkenteni a rabok bezártságát, ha egyszer pont ez a büntetésük lényege, forrásunk szerint a valódi cél csakis a visszailleszkedés elősegítése lehet. „A 18 ezer fogvatartottat valójában be kell szorozni 3-5-tel, hiszen a bent lévő embereknek is van társuk, gyerekük, szüleik, akik ugyanúgy megszenvedik ezt a helyzetet. Pedig ők semmit sem csináltak, akkor miért is büntetjük őket? Az a társadalomnak is jó, ha a fogvatartottnak ezek a kapcsolatai nem szűnnek meg, nem szürkülnek el a büntetése alatt, hanem van hova visszatérnie. Ehhez pedig a kapcsolattartás a legfontosabb” – magyarázta.

Vannak veszélyei

Somos Zoltán ügyvéd szerint azonban a fogvatartottak mobilozása jóval összetettebb kérdés, mint ahogy elsőre tűnik, mivel biztonsági okokból a beszélgetések lehallgathatóak. „Eddig is óva intettem a védenceimet, hogy ne telefonon akarják megbeszélni a védekezésük részleteit, mert ez az ügyvédi titok körébe tartozik. Ha könnyebben telefonálhatnak, akkor több a hibalehetőség, önkéntelenül kiadhatnak olyan információkat, ami nem szerencsés, sőt, adott esetben még az ügyvédet is kellemetlenül is érintheti. Ezért mindig azt szoktam kérni, legyenek mértéktartóak, és inkább bemegyek személyesen beszélőre, amit reményeim szerint nem hallhat rajtunk kívül más” – mondta a hvg.hu-nak. Somos ezzel utalt a június elején kirobbant botrányra, amikor felmerült a gyanú, hogy lehallgathattak ügyvédi irodákat.

A büntetőügyekre szakosodott ügyvéd megérti, hogy a sokszor huzamos időn keresztül elzárva élő emberek szabadságérzését a mobil növeli majd, de szerinte nem világos, egyáltalán miért van szükség arra, hogy a fogvatartottaknak külön telefonja legyen. „Arról nem is beszélve, hogy például az előzetes letartóztatás egyik indoka éppen az lenne, hogy az érintett ne tudja a büntetőeljárást meghiúsítani, megnehezíteni mondjuk a tanúk befolyásolásával. Ha könnyebb lesz kommunikálni, akkor ez nem sérül majd?” – tette fel a kérdést az ügyvéd.

Újabb eszköz az erősebb kezében?


Több forrásunk azonnal azt vetette fel az ötlet hallatán: biztosan nem lehet majd manipulálni ezeket a készülékeket? Információink szerint azonban a beszerzésnél nagyon is ügyeltek arra, hogy ne lehessen semmilyen módon babrálni a készülékeket: menü nélküli, így az egyirányú beszélgetésen kívül semmi másra nem használható, „lebutított” darabok. A raboknak kártérítési felelőssége van, vagyis előveszik őket, ha sérülés keletkezik a mobilon. Amúgy forrásunk szerint kár is lenne megpiszkálni, mert szétszedhetetlenek – elvileg.

Ennél nagyobb veszély többek szerint viszont az, hogy a mobilok a zárkákban is a raboknál lesznek a jövőben. Ezért élesben, majd csak a gyakorlatban alakul ki az új rendszer biztonsági know-how-ja annak elkerülésére, hogy visszaélések legyenek. Egy forrásunk úgy fogalmazott: nagyon oda kell majd figyelni az őröknek, hiszen eddig mindenki magában volt, mikor telefonált az amúgy is bekamerázott folyosókon. Egy 10 fős zárkában viszont mi a garancia, hogy a rabok közti hierarchiában erősebb ne vegye el a másik mobilját, hogy megfenyegesse vagy megzsarolja annak családtagjait?” – tette fel a kérdést. Viszont éppen a zárkatársak miatt talán könnyebb is lesz, ha például valakinek elfogyott a kerete a telefonján, de a többiek segítségével tud üzenni kintre – vagyis a mobil hamarosan a rács mögötti élet ugyanolyan nélkülözhetetlen kelléke lehet, mint amilyennek idekinn érezzük.

Címke:   mobiltelefon kapcsolattartás fejlesztés bevezetés