A reformok működnek a büntetőpolitikában is

Szerző: Eleméry Máté / Napi Gazdaság Online

Link: http://www.napigazdasag.hu/cikk/53065/

Dátum: 2015.08.11.
A három csapás szabály gyakorlati működése is azt bizonyítja, hogy a magyar reformok a büntetőpolitika területén is működnek – mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján. Az államtitkár a Napi Gazdaságnak elmondta: a tárca együtt kezeli az illegális határátlépés és a határzár megrongálásának bűncselekménnyé nyilvánítását.

Öt éve lépett hatályba a három csapás szabály, amelynek célja a személy elleni erőszakos bűncselekményeket elkövető visszaeső bűnismétlők elleni hatékonyabb fellépés. Az erőszakos többszörös visszaesők esetében a harmadik bűnelkövetés, illetve a harmadik jogerős ítélet után az eredeti, Btk.-ban meghatározott szankció a kétszeresére emelkedik, ha pedig a kiszabott szabadságvesztés büntetés meghaladja a 20 évet, az elkövetőt tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre kell ítélni – emlékeztetett az államtitkár.

Répássy Róbert hozzátette, a Legfőbb Ügyészségtől származó statisztikai adatok szerint 2010 nyarától 2015. július végéig 473 visszaeső erőszaktevőt ítéltek el, közülük hat embert ítéltek tényleges életfogytiglanra, utóbbi elítéltek még feltételesen sem helyezhetők szabadlábra, maximum 40 letöltött év után szabadulhatnak, elnöki kegyelemmel. A társadalomra legveszélyesebb bűnözőkre sújt le a három csapás szabály – jelentette ki a politikus.

Az államtitkár emlékeztetett: volt olyan bűneset – például a 11 éves Szita Bence meggyilkolása –, amely nem történt volna meg, ha már létezett volna három csapás szabály. Az egyik, emberölésben részt vevő visszaeső elkövető ugyanis nem lehetett volna szabadlábon, így nem tudott volna újabb gyilkosságot elkövetni. Répássy Róbert kiemelte: a kormány büntetőpolitikáját igazolja, hogy az elmúlt években csökkent a gyilkosságok, a csoportos rablások és a szexuális jellegű bűncselekmények száma. Amíg a '90-es évek második felében évente átlagosan 300 emberölés volt, ma 150 alatt van ez a szám – tette hozzá az államtitkár.

Ismert: Lázár János korábban felvetette, hogy bűncselekménnyé válhat az illegális határátlépés, múlt pénteken pedig Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be, hogy büntetőjogi szankciókat vonhat maga után a déli határzár megrongálása. Répássy Róbert a Napi Gazdaság ezzel kapcsolatos kérdésére elmondta, az illegális határátlépés súlyosabb esetei – például a fegyveres határátlépés – ma is bűncselekmény. Az illegális határátlépés kérdését együtt kell kezelnünk a határzár megrongálásának bűncselekménnyé minősítésével – mondta Répássy, hozzátéve: a határzár másképpen nem is léphető át, csak bűncselekmény elkövetésével.

A szigorításokat az igazságügyi tárca határozottan támogatja, bár egyelőre semmilyen hivatalos jogszabály-előkészítés nem zajlik az említett ügyekben – emelte ki az államtitkár, megerősítve: a kormány még vizsgálja a lehetséges lépéseket, figyelemmel a Fidesz-frakció felvetéseire. A politikus szerint a migrációval kapcsolatos Btk.-módosításokat szeptemberben terjeszthetik az Országgyűlés elé.

Címke:   büntetőpolitika három csapás értékekés