Száz férőhellyel bővült a Gyorskocsi utcai börtön

Szerző: orientexpress.hu / MTI

Link: http://orientpress.hu/122491

Dátum: 2013.12.18.
Százzal több fogvatartottat tudnak elhelyezni mostantól a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai börtönében. A beruházás szerdai ünnepélyes átadásán Cséry Zoltán, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta, hogy a bővítésnek köszönhetően csökken a telítettség és javulnak az általános elhelyezési körülmények.

Tájékoztatása szerint az intézményben elhelyezhető létszám 198-ról 298-ra nő, Budapesten pedig összesen 979-ről 1079-re nő a kapacitás. Megjegyezte: a ténylegesen elhelyezhető fogvatartottak száma telítettség függvényében akár 150 fővel is növekedhet. Kitért arra, hogy az 1923-ban épült börtönt 2009-ben ideiglenesen kiürítették, majd 2011-ben ismét rendszerbe állították. A kormány 2013 nyarán döntött a férőhelybővítésről, egyebek mellett a női fogvatartottak számának emelkedése miatt.

A parancsnok ismertette, hogy szintenként 10 zárkát alakítottak ki, ezekben 2, 4, vagy 8 embert tudnak elhelyezni. Emellett egy-egy nevelői-közösségi és szolgálati helyiséget is létrehoztak minden emeleten - tette hozzá, megjegyezve: az épületben kicserélték a nyílászárókat, felújították a gépészetet, a tűzvédelmi rendszert és az elektromos hálózatot. Kiemelte: a munkálatok első periódusába 40 fogvatartottat vontak be, ők 14 ezer munkaórát dolgoztak.

Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára arról beszélt: az Országgyűlés kedden fogadta el a büntetés-végrehajtási törvényt, amely minőségileg más, mint a korábbi. Szavai szerint nem szigorúság szempontjából kell összemérni a régi jogszabállyal, hanem például humánpolitikai szempontból, hiszen az új törvény erősen ösztönzi a fogvatartottak képzését, megváltoztatja az eltávozási szabályokat, s sokkal intenzívebben, fejlettebb technikai eszközökkel és gyakrabban nézik meg, hogy a fogvatartottak személyiségét milyen irányban változtatta meg a börtönben eltöltött idő.

Utalt arra is: nem az új kódex, hanem a bővítések kerülnek pénzbe, de a nemzetközi követelmények miatt időszerűek. Az államtitkár jelezte: ebben a ciklusban 400-zal növelték a férőhelyek számát.

Címke:   Fővárosi Bv. bővítés telítettség