Rácsok mögött születnek a terroristák Dániában

Szerző: Judi Tamara / Napi Gazdaság Online

Link: http://www.napigazdasag.hu/cikk/53034/

Dátum: 2015.08.11.
A legújabb jelentések alapján rengeteg fogoly radikalizálódik a dán börtönökben, legutóbb a februári koppenhágai kettős merénylet elkövetőjéről derült ki, hogy a fegyintézetben, cellatársa nyomására ismerkedhetett meg dzsihadista szervezetek propagandájával. A dán hatóságok már megtették a szükséges intézkedéseket, hogy korai szakaszában is szűrni lehessen a radikalizmust.

Omar Abdel Hamid el-Husszein alig két hete jött ki a börtönből, amikor 2015 februárjában először egy szólásszabadságról tartott vitadélutánon kezdett lövöldözni, majd a koppenhágai központi zsinagógánál is fejbe lőtt egy embert. El-Husszein ámokfutása során két ember életét vesztette, öten pedig megsérültek. A 23 éves férfi késelés miatt ült börtönben, mielőtt elkövette a kettős merényletet, azonban a fegyintézetben senkinek sem tűnt fel, hogy időközben radikalizálódott volna.

Egy frissen nyilvánosságra hozott jelentés arról tanúskodik, hogy akárcsak El-Husszein, rengeteg másik rab is szélsőséges ideológiák követőjévé válik a dán börtönökben. Az ország biztonsági és hírszerző szolgálatához (PET) eljuttatott dokumentum alapján a börtönőrök csak idén 59 alkalommal tapasztaltak szélsőséges megnyilvánulásokat fegyenceknél, akik gyakran cellájukat dekorálták ki terrorista propagandaanyagokkal, vagy cellatársaikkal együtt hangoztattak szélsőséges vallási eszméket.

A probléma olyannyira szembetűnő, hogy az idei 59 figyelmeztetéshez képest az elmúlt két évben összesen 37 rabbal kapcsolatban merült fel a radikalizálódás veszélye. Ennek ellenére azt is fontos hangsúlyozni, hogy a februári kettős merénylet óta sokkal nagyobb figyelmet szentelnek a foglyoknak, és már korai szakaszban próbálják szűrni a terrorizmus filozófiai és vallási gyökereinek jelenlétét.

„Inkább több rabot jelentünk, csak nehogy elmulasszunk valamit. Elég ha egy fogoly arról beszél, hogy Szíriába akar utazni, vagy erőszakos képeket nézeget a cellájában” – nyilatkozta Kim Osterbye, egy dán börtönszemélyzettel foglalkozó szervezet vezetője. Osterbye szerint arra is oda kell figyelni, hogy a már szabadlábra helyezett rabok ne tudjanak radikalizálódni, így nekik is elkezdtek integrációs programokat szervezni. A dánok a közeljövőben olyan európai országok gyakorlatát követhetik, mint az Egyesült Királyság vagy Hollandia, ahol a problémás börtönlakókat a többi rabtól elkülönítik, illetve mentori programokba vonják be.

A kritikusok szerint a reformokat sokkal előbb be kellett volna vezetni, a PET-et a mai napig támadások érik, amiért El-Husszein esetében sem vették észre, hogy a férfi merényleteket tervez. A legtöbb forrás egybehangzóan állítja, hogy a palesztin származású támadó rendkívül szoros kapcsolatot ápolt cellatársával, aki rajongott az Iszlám Államért. El-Husszein kettős támadásával kapcsolatban már az első vélemények is arról szóltak, hogy dzsihadista szervezetek propagandája inspirálhatta a férfit, így egészen egyértelmű, hogy a radikalizálódás a börtönben eltöltött évekre is visszavezethető.

Címke:   radikalizáció szélsőség dzsihádizmus Dánia