Első - coming out ... avagy hogyan bontakozott ki a projekt, céljaim és félelmeim

Szerző: Bakonyi Panni / Fegyenc jóga projekt

Link: http://fegyencjoga.blog.hu/2015/08/04/elso_bejegyzes_avagy_hogyan_bontakozott_ki_a_projekt_celjaim_es_felelmeim

Dátum: 2015.08.04.
Tavaly június óta szervezem és tervezem az újabb önkéntes projektemet, ami, és ez most már hivatalos 2 hét múlva elkezdődik.

Lassan körvonalazódott számomra, hogy mi is lehet a feladatom ebben a nagy világban, nem lévén oly szerencsés, hogy nulla évesen tudjam már hogy mérnök vagy masiniszta szeretnék lenni...

Szeretném ha az emberek egészségesek és boldogok lennének, ja igen, ez olyan szépségversenyes "and world peace", de komolyra fordítva a szót, többek között azon munkálkodom, hogy minél több emberhez eljuttassam, minél több emberrel megismertessem a mozgás okozta gyermeki örömöt, az egészséges és helyes mozgásminták elsajátítását. Ezért tanítok kültéren és beltéren, irodákban, házak tetőteraszán, sportolóknak és átlag embereknek. Test és lélek, szellem formálása.

Na de vissza a börtönhöz. Megkerestek, hogy lenne-e hozzá merszem, rabokat tanítani. Rabokat jógáztatni. Reflexből rávágtam, hogy persze.

Aztán elkezdtem gondolkodni, kielemezni a helyzetet, mit is jelent ez nekem, és mit jelenthet a fogvatartottaknak, és a társadalomnak.

A BV-ben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a resztoratív technikákra. A resztoratív (azaz helyreállító) gyakorlatok célja, hogy a konfliktusban érintett személyek szükségleteinek feltárásával oldja fel azt, és állítja helyre a károkat. Konfliktusban érintett személyek alatt pedig nem csak az elkövetőt, hanem a sértettet is értjük! A módszer tehát lehetőséget biztosít arra, hogy az érintettek közötti kapcsolat is helyreálljon, ne “csak” a kár kerüljön megtérítésre.

Ha egy szociálisan hátrányosabb környezetben valaki bűnt követett el, őt kiragadjuk a környezetéből, összezárjuk X időre hasonszőrűekkel majd visszahelyezzük ugyanabba a környezetbe, mit értünk el vele? Azt, hogy az X ideig mi etetjük és fizetjük a rezsijét. Ha a fogvatartottakat nem próbáljuk meg képezni, formálni, akkor teljesen fölösleges a börtön, mint intézmény, mivel a büntetése letelte után ugyanúgy folytatódik minden. A bűnismétlések aránya magasabb, mint 50%!!!

Mikor édesanyámnak említettem min gondolkozom, egy kérdése volt csak, azt sem hozzám intézte, inkább az égiekhez, hogy Miért pont az ő lányának kell lennie a legidiótábbnak széles-e világon? Hogy miért nem csecsemőket, szegényeket, vagy akár normál embereket találok meg, miért a rabokat. (amúgy a válaszom, sok órát tartok, akinek nincs pénze rá jöhet ingyen, mert azt gondolom akkora csoda van a kezemben, a rendszer amit kidolgoztam annyira működik, hogy az, hogy valakinek nincsen pénze nem szabad, hogy akadály legyen abban, hogy járjon hozzám és fejlődjön. Akinek meg van, úgyis ad, van, hogy többet. Adományos alapon tanítok).

Szóval gondolkoztam, és arra jutottam, hogy ha csak egy rab is az óráim hatására picit nyugodtabb lesz, jobban kezeli a stresszt, vagy (test-)tudatosabbá válik, avagy az élvezeti szerekről való leszokásban kap segítséget, egészségesebb lesz, megszűnnek a fájdalmai, nyugodtabb lesz, akkor már megérte.

És végül ezért vállaltam el. Mert hiszek abban amit csinálok, és hiszem, hogy ha nem is mindenkit lehet megmenteni, de ha elegendő impulzust kapunk, tudunk változni.

Sok kérdést kaptam, hogy ilyen-olyan gonosztevőknek miért akarok én jót? Hol a jól megérdemelt bosszúszomj satöbbi. Nem tudok ezekre jó válaszokat adni. Kísérlet ez számomra is. Kíváncsi vagyok mit tudok, és mit tud az a jóga alapú rendszer amit kitaláltam ilyen környezetben. Fizikailag, mentálisan és lelkileg is korlátozottan.

Amerikában működik. Felvettem a kapcsolatot az ottani prison yoga projekt vezetőjével. Még nem válaszolt... De sok tanulmányuk bizonyítja, hogy a rabok általános közérzete, stresszkezelése sokkal jobb az órák hatására, és a drogról való leszokást is segíti.

Ez a blog személyes. Sok dolgot a titoktartási miatt nem írhatok meg. De le fogom írni a gondolataimat, félelmeimet, tapasztalataimat és az élményeimet.

Bizonytalan és kíváncsi vagyok.
Örülök, ha támogattok, és örülök annak is ha teljesen hülyének néztek. Az azt jelenti, hogy valami nagyot és érdekeset csinálok. Augusztus második hetében kezdés. Stay tuned!

Címke:   jóga oktatás szabadidő reintegráció