Élesen bírálják Belgiumot, amiért megvonta az elítéltek juttatásait

Szerző: David Morelli, Belgian League of Human Rights / liberties.eu

Link: https://www.liberties.eu/hu/news/eliteltek-juttatasainak-megvonasa-belgiumban

Dátum: 2015.08.18.
Igen kockázatos az a belgiumi megszorító intézkedés, amelynek jegyében az elítéltektől megvonják a juttatásokat, mivel félő, így kevesebb az esélyük arra, hogy végül újra beilleszkedhessenek a társadalomba.

Júliusban úgy döntött a belga kormány, megvonja a munkaképtelen elítéltektől a "kölcsönös előnyöket" szolgáló juttatásokat. A rendszer már e lépés előtt is részrehajló volt az elítéltekkel szemben, akik a szabad állampolgároknak járó összegnek a felét kapták csak.

Az Open Vlad párthoz tartozó Bart Tommelein miniszter által kezdeményezett intézkedést azzal indokolták meg, hogy az állam eleve gondoskodik az elítéltek megélhetéséről, ezért nem várható el, hogy egyéb juttatásokat is nyújtson ezen felül.
Elítéltek juttatásai

Csakhogy ez az érvelés sok sebből vérzik. Több megfigyelő állítja, hogy a belga börtönökben nincsenek biztosítva az alapvető életfeltételek (rendes étel, fekvőhely, higiénia stb.).

A fogva tartottaknak fizetniük kell a szappanért, fogkrémért és tévénézésért, anyagilag hozzá kell járulniuk a gyermekeik élelmezéséhez, és még más egyéb költségeik és személyes tartozásaik is vannak. Ezért nem állja meg a helyét az az állítás, hogy az állam fedezné az elítéltek megélhetési költségeit.

Civil szervezetek, többek között a Belga Emberi Jogi Liga szerint az új rendszer alkotmányellenes és nem felel meg a nemzetközi jogszabályozásnak.

Úgy vélik, nem pusztán a börtönbüntetésük letöltésének időszakát kell figyelembe venni az elítéltek szociális helyzetének megítélésekor, hanem azt is, mi várható majd a szabadulásuk után, a beilleszkedésük időszakában.

Felülvizsgálat kellene


Az elítéltek túlnyomó többsége ugyanis egy nap kikerül a börtönből, és mindenkinek az az érdeke, hogy beilleszkedhessen a társadalomba, ne pedig visszaesőként folytassa az életét. A társadalombiztosítás rendszeréből való kizárás és az ebből fakadó elszegényedés jelentősen akadályozza a társadalmi reintegrációt.

A civilek az elítéltek jóléti támogatásának alapos felülvizsgálatát követelik. Arra kérik a politikusokat, hogy a társadalmi igazságosság, a költségvetési hatékonyság és a büntetés letöltése utáni rehabilitáció szempontjait figyelembe véve készítsenek új törvénytervezetet a fogva tartottak és a családjaik szociális védelmének érdekében.

Címke:   juttatások elvonások megszorítások Belgium