Jogász nyalások - Festői börtönök - A büntetés végrehajtás egykori és mai látnivalói

Szerző: Fóris Gábor / Jogi Fórum

Link: http://www.jogiforum.hu/hirek/34267

Dátum: 2015.08.19.
Fürdőzés egykori börtönszigeteken, friss zöldségek női elítéltektől a velencei börtönpiacon Jamie Oliver ajánlásával, börtön bor egy Toscan szigetről. - Börtönélmények Montenegrótól Franciaországig! - Utazási tippek a Jogi Fórumtól.

A legtöbb tengerparti nyaralóhely ugyanazokat a szórakozási lehetőségeket és szolgáltatásokat nyújtja Európa szerte. Éttermek, bárok, szokásos vízi játékok. Az egykaptafára kialakított strandok egy idő után unalmassá válhatnak, kivéve ha egy régi műemlék börtönsziget is van a közelben, ahol egykor nem a szórakozás és a fürdőzés volt a jellemző. Az Adriai- és a Földközi-tengerben néhány sziget különösen alkalmasnak bizonyult az elítéltek részére, leginkább arra, hogy a politikai ellenfeleket eltávolítsák a közélettől.

A legjobb börtönborok Toscanából


A Toszkán szigetcsoport egyikén, Gorgona szigetén büntetésüket töltő bűnözők élik mindennapjaikat. Így van ez itt 1869 óta. Az Olaszországhoz tartozó szigeten a reintegrálódást, vagyis a társadalomba való be- és visszailleszkedést gyakorolhatják az elítéltek. A börtönszigeten állattenyésztés, növénytermesztés zajlik. Azok a rabok végzik itt a munkát, akik korábbi intézményeikben jó magaviseletet tanúsítottak; vannak közöttük gyilkosok, rablók is. Gorgonán 49 fogvatartott, mindösszesen kevesebb mint 150 ember él és dolgozik.

Néhány éve egy szicíliai rab, Salvatore egyik nap azzal kereste fel az igazgatót, hogy ő ért a szőlőhöz, és szívesen rendbe tenné a börtönhöz tartozó elgazosodott szőlőskertet. Egy évvel később az egy hektárnyi terület már finom gyümölcsöt termett. Salvatore és börtönbéli barátai e-maileket küldtek mintegy nyolcvan olasz borásznak terményüket kínálva. A levelekre mindössze egyetlen válasz érkezett, Lamberto Frescobalditól, aki felkarolta az ötletet, segítséget küldött, szakembereket, hordókat, munkaeszközöket, és a borospince rendbetételéhez szükséges anyagokat.

Az eredmény: 2700 üveg nagyszerű fehérbor, méghozzá olyan minőségben, hogy sokcsillagos éttermek is szolgáltak belőle vendégeiknek. Ráadásul szerződésben rögzítették, hogy a következő három években is létezni fog a Gorgona bor.

Velence, Milano, Firenze, Roma - ezen városok éttermeiben kóstolhatjuk meg a börtönborokat.

Az éttermek listája ITT böngészhető.

Női börtön piac a velencei lagunában - Jamie Oliver ajánlásával


Ha éppen Velence környékén nyaral, mindenképpen látogasson el a helyi "női bv-piacra"! Csütörtökönként mindössze három órán át tart nyitva, a laguna Giudecca szigetének közepén. A környék legolcsóbb piaca, a legízletesebb zöldségekkel és gyümölcsökkel, de még az elítéltek által készített kozmetikumok is találhatóak a kínálatban. A Giudecca sziget női börtön piaca az UNESCO világörökség része. A konyhakertet rehabilitációs céllal működtetik, a falak ideális mikroklímát biztosítanak az itt termelt növények számára.

A világhírű angol chef, Jamie Oliver így ír a piacról:

„Sok fura helyen jártam már életemben, hogy szakmai inspirációt merítsek, de sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy női fegyintézetben találom magam, ráadásul egy csöpp velencei sziget, Giudecca kellős közepén. A lányok mesés zöldségféléket termesztenek itt, és a termést csütörtökönként a börtön előtt árulják. Az a megtiszteltetés ért, hogy beengedtek, és az élet olyan oldalát pillanthattam meg, amelyről nem hittem, hogy valaha is látni fogom. A nagyszerű zöldségféléket pedig használatba vettük, és elkészítettük életem legjobb minestroneinak egyikét."


Címke:   nyilvánosság társadalom reintegráció utazás