Fekete András képei egy oroszországi börtön mindennapjairól

Szerző: Fekete András / Mai Manó Ház

Link: http://maimanohaz.blog.hu/2015/08/23/fekete_andras_kepei_egy_oroszorszagi_borton_mindennapjairol

Dátum: 2015.08.23.
Az 1976-ban Szentpéterváron született Fekete András az Oroszországban található belozerszki börtönben készült sorozatában egy nem mindennapi közösség zárt világát mutatja be. A 15. században épített férfi kolostort a sztálini érában politikai foglyok börtönévé építették át. Még a kétezres évek elején is Oroszország egyik legjobban őrzött helye volt, ahol közel 200 "életfogytiglanos" elítélt tartózkodott. Az "Ognyennij" szigeten található "Pjatak-ként" emlegetett börtön egy az öt közül, ahol halálraítélt foglyok töltik életfogytiglani börtönbüntetésüket, az 1996-ban bevezetett halálbüntetési moratórium értelmében. Fekete András képei 2004-ben Oroszországban készültek.

A kilencvenes évek közepétől egyre több fotóriporter, elszakadva az elődök hagyományaitól, újabb fotográfiai nyelv használatát kezdte meg, amely sokkal szubjektívebb és absztraktabb, hatása sokkal festményszerűbb. Christian Caujole „művészi riportereknek” Reporter-Artist nevezi őket a „Things As They Are” (Photojournalism in Context Since 1955, World Press Photo, 2005) könyvben. Esztétikai érzéküket, világnézetüket követve tárják elénk az általuk „megtalált” konkrét helyszíneken és szituációkban készült képeket. Bár ezt az attitűdöt az élet jelenségeihez fűződő szoros viszony jellemzi, az esemény, a hírérték mégis másodlagossá válik és a fotográfus képalkotási-gondolkodási módja kerül az előtérbe. A narráció más súlypontokra helyeződik, így erőt nyer a színek erőteljesebb és tudatos használata, a dekomponáltság és az életlen-éles tartománnyal való játék. Minden szituáció más, mindegyik kép egy újabb rácsodálkozás az élet nap mint nap újat adó látványvilágára, ez a kimeríthetetlen változatosság, ami érdekel, ami cselekvésre késztet - írja munkáiról Fekete András, aki a 2004-es Magyar Sajtófotó pályázaton az oroszországi Pjatak börtönben készített fotóiért díjat kapott.

Hol az ábrázolthoz való közelségben, hol pedig a távolságban mutatja meg azt, ami az ott élők mindennapjait jellemzi. Fekete András 2003 és 2008 között Oroszországban és Ukrajnában portrékat, tájképeket, csendéleteket készített, ezek tematikai és technikai sokféleségükben olyan élményegyüttest nyújtanak, amelyből megismerhetővé válik ez a világ is. Az utazásai során készített fotók a Folyamatos Jelen című katalógussorozatunkban is helyet kaptak.

Fekete András fotója a belozerszki börtönben

Címke:   börtönképek fotográfus dokumentáció Oroszország