Börtönben jótékonykodtak a rabok

Szerző: Scherer Zsuzsa / blikk.hu

Link: http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/bortonben-jotekonykodtak-a-rabok-2228059

Dátum: 2013.12.22.
Lehet–e 20 éves börtönbüntetését töltő nehézfiúból becsületes, családszerető ember? Mitől szökik könny a legelvetemültebb bűnöző szemébe?

A választ a váci fegyház rácsai mögött kaptuk meg, ahol a rabok a héten átadták a keresetükből összegyűjtött 87 ezer forintnyi ajándékot a Simon Antal Gyermekotthon értelmi fogyatékos kislurkóinak. Az ünnepségen Mikulásnak, nyuszikának, rókának, őzikének öltözött nehézfiúk osztották ki a csokit, autót, babát. Az állami gondozott gyerkőcök pedig boldogan ölelték át a télapót.
A fegyveres rablásért rács mögé kerülő Boros Lajos (54), a börtönben fazekasnak tanult, ebből szeretne megélni több mint 20 év börtön után, mert nemsokára szabadul.

– A legrégebbi elítélt vagyok itt, kántorként és könyvtárosként dolgozom. Átlagos családban nőttem fel, de 17 évesen inni kezdtem és rossz társaságba kerültem. A büntetésem első évében beszélt nekem a rabtársam Krisztusról – mesélte Lajos, aki pontosan 19 évvel ezelőtt, karácsony éjjelén megtért. - Életemben nem zokogtam soha annyira, mint akkor éjjel. Hogy mentálisan és fizikálisan épen kibírtam ilyen hosszú időt itt, azt a hitnek és a munkának köszönhetem – mondja Lajos, akit négy évvel ezelőtt apja temetésére engedtek ki először, de példás magaviseletéért már rendszeresen hazajárhat.
– Civil ruhában járok baptista gyülekezetbe, édesanyám látogat, a családom nem utasított el – folytatta Lajos, aki még 17 hónapot raboskodik.

Rabkeresetéből ő is hozzájárult a kicsik ajándékozásához, hiszen nem mondott le a családalapításról, nősülne és gyerekekre vágyik, ahogy ezt tervezi Kovács István (33, kis képünkön) is, aki hét és fél éve a munka után négyágyas zárkában tér nyugovóra.

– A munka miatt gyorsan megy az idő, dolgoztam mosodában, kilincsszerelő üzemben, most könyvtáros vagyok – magyarázta István, aki nem a pénz miatt, inkább hobbiból lépett a bűn útjára: izgalmasnak tartotta a drogdílerkedést. Tizenkét évre ítéltek, a börtön felőrölte a házasságát.

– Nagyon szeretem a gyerekeket. Öt éve minden karácsonykor bejönnek a fogyatékos gyerekek, van, amelyik megismer. Saját gyereket is szeretnék és rendes életet, ennek a reménye tartott életben – mondta a keresztény körlet elítéltje, aki a szeretet ünnepén üzent a kintieknek. - Talán fel sem fogják, amíg nem veszítik el, hogy milyen ajándék van az emberek kezében a szabadsággal, a családdal.  Ez a legnagyobb kincs, nagyon becsüljék meg.Címke:   Vác ünnep jótékonyság