Rács FM: Elindult az ország első börtönrádiója

Szerző: J. I. / atv.hu

Link: http://www.atv.hu/belfold/20150825-start-hajdu-judit-es-papai-tamas/hirkereso

Dátum: 2015.08.25.
Rács FM néven indult el Magyarország első börtönrádiója a váci fegyintézetben. A műsorokat elítéltek szerkesztik, és egyelőre csak a rabtársak hallhatják.

A beszélgetős műsorok során az elítéltek élettörténeteket mesélnek el, segítenek a rabtársaknak a kinti hozzátartozókkal való kapcsolattartásban, negatív példát állítanak a bűnnek, és jó példát a változásnak. Útravaló című műsorunk pedig azoknak az elítélteknek a riportjait sugározza, akik néhány nap múlva szabadulnak; ők gyakorlatilag következmények nélkül mondhatnak bármit, mert a műsor csak a szabadulásuk után kerül adásba – mondta el az ATV Start című műsorában Pápai Tamás, a rádió nemrég szabadult főszerkesztője.

A börtönrádió ötletét egyébként az angol példa ihlette, de míg Angliában 21 évvel ezelőtt a megszaporodott éjszakai öngyilkosságok miatt tartották szükségesnek egy ilyen rádió elindítását, addig Magyarországon ez a probléma alapvetően nem jellemző. A váci börtönrádió egy felhívás nyomán indult, amelyhez azok az elítéltek csatlakozhattak, akik úgy érezték, a műsorok által szívesen segítenének rabtársaiknak – mondta Pápai. Hajdú Judit, az Adj Hangot Egyesület elnöke ugyanebben az adásban elmondta, a győri és a tököli börtönnel is van már megállapodás a rádió elindításáról, a börtönrádiók elterjesztése mellett pedig az is cél, hogy minél több műsor legyen elérhető a kintiek számára is.


Címke:   Vác börtönrádió szabadidő reintegráció