Tizennyolcezren kapnak amnesztiát Vietnamban

Szerző: MTI / hvg.hu

Link: http://hvg.hu/vilag/20150828_tizennyolcezren_kapnak_amnesztiat_vietnam?s=hk

Dátum: 2015.08.28.
Több mint 18 ezer rabnak kegyelmeznek meg Vietnamban az ország függetlenségének 70. évfordulója alkalmából – közölték pénteken helyi tisztségviselők. Az amnesztiában részesülők között nincsenek olyanok, akiket nemzetbiztonság elleni bűncselekményekért ítéltek el.

Giang Son, az elnöki hivatal helyettes vezetője egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy hétfőn kezdik meg 18 539 bebörtönzött személy szabadlábra helyezését a Truong Tan Sang elnök által aláírt rendeletek értelmében. "Az amnesztia a könyörületesség hazai hagyományának megnyilvánulása" – fogalmazott.

Ha Kim Ngoc külügyminiszter-helyettes tájékoztatása szerint 34 külföldit, közöttük 16 kínai, hat malajziai, hat laoszi és két ausztrál állampolgárt is szabadon engednek.

Az amnesztiában részesülők közül 837 embert korrupcióért, 2188-at gyilkosságért és 1449-et kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekért ítéltek el.

Több nemzetközi jogvédő csoport, valamint az amerikai és néhány másik nyugati kormány korábban felszólította a hanoi hatóságokat, hogy engedjék szabadon azokat, akiket azért börtönöztek be, mert békésen elmondták véleményüket. Vietnamnak erre az volt a válasza, hogy kizárólag a törvények megsértőit zárják rács mögé.

Amerikai tisztségviselők szerint bár Vietnam kommunista kormánya az utóbbi időben mérsékeltebben lép fel a másként gondolkodók ellen, közülük továbbra is több mint 100-an vannak rács mögött.

A vietnami kormány adatai szerint 2009 óta több mint 63 ezer rabnak rövidült le a büntetése az elnöki kegyelemnek köszönhetően.

A francia gyarmati uralom alatt álló délkelet-ázsiai ország északi része 1945. szeptember 2-án kikiáltotta ki függetlenségét, majd négy évvel később, 1949. március 8-án a déli országrész is függetlenné vált. Franciaország 1954. július 21-én írta alá a genfi Indokína-szerződést, amelyben elismerte Vietnam szuverenitását. Az ország 1976-ban egyesült újra és vette fel a Vietnami Szocialista Köztársaság nevet.

Címke:   amnesztia politika külföld Vietnám