Vicsorgás a tiszalöki börtönben

Szerző: Ladányi Tóth Lajos / Kelet-Magyarország Napilap

Link: http://www.kelet.hu/helyi/2015/08/28/vicsorgas-a-tiszaloki-bortonben.kelet

Dátum: 2015.08.28.
Szolgálati kutyák versenyeztek a büntetés-végrehajtási intézetben pénteken egész nap.

Ennyi harapós kedvű résztvevővel ritkán találkozik az ember. Ráadásul a börtön hermetikusan körbezárt épületegyüttesén belül vicsorogtak a szájkosárban vetélkedők. A tiszalöki büntetés-végrehajtási intézetben pénteken reggel beindult a láncreakció: mindenki tudta a dolgát, a legapróbb részletre is ügyeltek, végül flottul megfeleltek a Szolgálati kutyák és kutyavezetők V. országos versenye által támasztott követelményeknek.

A nemzetközi viadalt négy helyszínen, négy ország legjobb kutyakiképzői és kutyái részvételével rendezték meg.

Imitálták a dühöngést

Kalauzunk, Pappné Baranyi Edina bv. főhadnagy, fogvatartási főelőadó révén láthattunk fegyelmező, őrző-védő versenyszámot, bátorságpróbát, kábítószer-keresést és – természetesen imitált formában – dühöngő elítélt megfékezését is. Bár a börtön területén bonyolították le a versenyt, az elítéltektől teljesen függetlenül mérték össze felkészültségüket, a rabok pusztán az előkészítésben, a tereptakarításban és a berendezésben vettek részt.

– A tiszalöki intézet munkájának, a szolgálatikutya-képzési nívójának elismerése, hogy Sopronkőhida, Tököl és Budapest után megkapták a rendezési jogot. Különlegesség, hogy a visegrádi négyek is képviseltetik magukat, így a nemzetközi jelleg emeli a rangot – fejtegette Schmehl János bv. dandártábornok, az országos parancsnok biztonsági és fogvatartási helyettese.

A járőr- és kábítószer-kereső kutyák versenyén szlovák, cseh és lengyel kutyavezetők és megmérettettek.

– Ahogy haladtam előre a szakmai ranglétrán, már Besztercebányán is hozzám tartozott a kutyakiképzés. Minden versenyen tanulunk, ötleteket merítünk a rendezésből is. Szeretnénk, ha két év múlva a visegrádi négyek országaiból a legjobb négy kutyavezető és a kutyája megmérettetné egymást – említette Martin Ronec országos kutyakiképző főparancsnok.

A házigazda szerepét betöltő Mészáros László bv. dandártábornok elmondta, hogy a személyi állományuk minden egyes tagja hozzátett valamit a szervezés gördülékenységéhez március óta.

– Büszke vagyok arra, hogy mi rendezhetjük a versenyt. Szakmai elismerés és komoly kihívás, melynek meg tudtunk felelni – állapította meg a tiszalöki büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka.

A négylábúakkal napi rendszerességgel foglalkozik Kozsla István, a bv-intézet kutyatelepének vezetője, az ő kezében értek össze a szálak.

Mertek nagyot álmodni

– Öröm nézni a német juhászokat, a belga juhászokat (malinois), a rottweilereket, a labradorokat és a jagd terriereket versenyzés közben. Az úgynevezett „smasszerkutyák” annyiban különböznek a „rendőrkutyáktól”, hogy őrző-védő és kereső feladatot látnak el zárt helyen – maximálisan betartva kutyavezetőik utasításait. A nemzetközi verseny meggyőzött arról, hogy érdemes volt nagyot álmodnunk.

Madarász a legjobb járőr

Csapatban a Budapesti Fegyház és Börtön triója nyert, megelőzve a szegedieket és a váciakat.

Az egyéni járőrök között Madarász Zsolt végzett az élen Bencsik Norbert és Jovan Attila előtt, a külföldieknél a cseh Jan Sluka győzött.

Az egyéni kábítószer-keresők kategóriájában a magyaroknál Szoboszlai Attila diadalmaskodott, Papp József a második, Gávai Gábor a harmadik lett. A külföldieknél a lengyel Marek Wlizlo zárt az élen, a másodiknak a cseh Marek Povolnyt, a harmadiknak pedig a szlovák Viktor Szabót hirdették ki. Valójában minden résztvevő győztesnek érezhette magát…


Címke:   Tiszalök szolgálati kutya nemzetközi verseny