Mobilja van már a legtöbb hazai rabnak - Tehermentesíti a fegyőrök munkáját az új rendszer

Szerző: Csibra Tibor / Magyar Hírlap Online

Link: http://magyarhirlap.hu/cikk/34196/Mobilja_van_mar_a_legtobb_hazai_rabnak

Dátum: 2015.09.01.
Sikeresnek ígérkezik az a tesztüzem, amelyben a magyarországi fegyintézetekben büntetésüket töltő elítéltek mobiltelefonokat kapnak, hogy azokon tarthassák a kapcsolatot családtagjaikkal, illetve az arra felhatalmazott emberekkel és a védőikkel.

Az augusztus 16-tól hatályos rendelkezés eredményeként már az érintettek többsége megkapta a készülékeket – tudta meg lapunk.

Értesüléseink szerint az új rendszer eddigi tapasztalatai kedvezőek, mivel a raboknak nem kell külön engedélyt kérniük, hogy egy előre egyeztetett időpontban felhívhassák hivatalos kapcsolattartóikat. Tehertől szabadultak meg a fegyőrök is, mivel a korábbi rendszerben a telefonálni kívánó elítéltet ki kellett vezetni a zárkából, megmotozni, szükség esetén megbilincselni, elkísérni a körlet közös telefonkészülékéhez, ott megvárni, majd visszakísérni a zárkához, ott újra megmotozni, és beengedni oda.

Mint arról beszámoltunk, a rabok a mobilkészülékeket a fegyintézetek valamennyi biztonsági fokozatában használhatják, és ugyanannyi telefonálási idő áll rendelkezésükre, mint amennyit korábban is engedélyeztek számukra. A telefonok csak kimenő hívásra, és csak az előre egyeztetett emberek elérésére alkalmasak, visszahívni azokat technikailag lehetetlen, ahogy manipulálni sem lehet a szerkezeteket. A telefonok feltöltőkártyával üzemelnek, azok költségeit az elítéltek fizetik, számukra a börtönszlengben spájznak nevezett vásárlási lehetőségek alkalmával van módjuk a fegyintézetekben működő üzletekben.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága lapunkkal korábban azt közölte, hogy a testület húszezer készüléket szerez be közbeszerzési eljárásban, negyvenkétmillió forint értékben. Információink szerint a hazai fegyintézetekben jelenleg nincsenek annyian, mint a telefonok száma, a többlet az újonnan elítéltekhez kerül, illetve fedezi a meghibásodások miatt a rendszerből kieső telefonokat is. Úgy tudjuk, a projektben még az ősszel mindegyik magyarországi rab mobiltelefonhoz juthat.

Címke:   mobiltelefon kapcsolattartás fejlesztések