Fejlesztések a börtönben

Szerző: Fotó: Somogy Megyei Bv. Intézet / Somogy Televízió / Kapospont

Link: http://www.somogytv.hu/cikkek/110223/

Dátum: 2015.09.02.
Ujjlenyomat érzékelő beléptetés, kamerarendszer és új közösségi tér. 33 millió forintos beruházással ünnepelték a kaposvári börtön 110 éves fennállásának évfordulóját. Állami forrásból újították fel az intézet biztonsági rendszerét, és új helyiséget is kialakítottak, ahol a rabok tanulni is tudnak ezután.

Ujjlenyomat érzékelő engedi be mostantól a dolgozókat a kaposvári börtönben. Korszerűsítették a már elavult biztonsági rendszert az intézetben, felújították a főbejáratot és a mai követelményeknek megfelelően alakították ki a biztonsági ügyeleti és technikai rendszert is. A beruházás 14 millió forint állami támogatásból valósult meg. A cél, hogy a börtön dolgozói modern körülmények között és hatékonyabban lássák el feladataikat.

Nagy István, parancsnok, Somogy Megyei Bv. Intézet:
- A régi kamerarendszereinket tudtuk egy új, egy korszerű kamerarendszerre lecserélni, a zsilip rendszerű ajtóinkat tudtuk kártyás és ujjlenyomat érzékelős ajtókra átszervezni, illetve minden olyan funkciót fel tudtunk fűzni, ami eddig itt az intézetben még nem működött.

Nemcsak az intézet dolgozóinak munkakörülményei javultak, hanem a rabok is modern környezetben tanulhatnak ezután. 19 millió forintos, szintén állami forrásból egy galériát is kiépítettek, amely oktatási, képzési és kulturális tevékenységeknek is helyet ad, ezzel is segítve a fogva tartottak társadalmi visszailleszkedését.

Csóti András, büntetés-végrehajtás országos parancsnoka:
- A lehetőségek kihasználása, annak érdekében, hogy a törvényben meghatározott feladatainkat eredményesen és hatékonyan tudjuk végrehajtani. Kiemelt jelentőségű ebben a teremben a legkülönbözőbb foglalkozások történhetnek és a szakmaképzés, ami a re-integrációnak egy nagyon fontos része is itt valósulhatott meg.

Az átalakítás-felújításban a fogva tartottak egy része is segédkezett. A beruházások átadása mellett az intézet fennállásának 110 éves évfordulóját is ünnepelték szerdán Kaposváron.

Nagy István, parancsnok, Somogy Megyei Bv. Intézet:

- A börtön betelepítésére 1907. május elsejével került sor. 112 rabot költöztettek át a Vármegyeháza tömlöcéből. Az intézet normatív befogadó képessége ma 129 fő. Az elmúlt 110 év alatt 27 vezetője volt az intézetnek, akikről a mai napon méltó módon kívánunk megemlékezni.

Míg 110 éve 112 rab volt, addig ma közel 150-en töltik börtönbüntetésüket Kaposváron. A kaposvári börtönben jelenleg százan teljesítenek szolgálatot, közülük tízen vehettek át elismerést az ünnepségen kiemelkedő munkájukért.

Címke:   Kaposvár átadás évforduló ünnepség fejlesztés