Összecsaptak a Büntetés-végrehajtási Hivatás Mesterei

Szerző: KaposvárMost.hu

Link: http://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2015/09/04/osszecsaptak-a-buntetes-vegrehajtasi-hivatas-mesterei.html

Dátum: 2015.09.04.
A Büntetés-végrehajtás Hivatás Mestere cím elnyeréséért hat börtön csapata küzdött meg szeptember 3-án és 4-én Igalban. A kétnapos megmérettetésen a 28 hazai büntetés-végrehajtási intézet között tartott regionális döntőkön első helyezést elérő csapatok vettek részt. A feladatok között szituációs lőgyakorlat és egy szökött elítélt elfogása is szerepelt.

A Büntetés-végrehajtás Hivatás Mestere Országos Szakmai Vetélkedő döntője szeptember 3-án egy látványos esti feladattal vette kezdetét: pontban 20 órakor érkezett a hír, hogy egy elítélt megszökött a börtönből. Ezt a rendkívüli eseményt kellett a lehető leggyorsabban és legszakszerűbben megoldania a Szegedről, Szolnokról, Szombathelyről, Tiszalökről, Vácról, illetve Budapestről érkező hatfős csapatoknak.

A fogvatartottak tyúklábmintás ruháját magukra öltő bv.-sek feladták a leckét társaiknak, hiszen a sötétség leple alatt jól megbújva, egy közel kéthektáros bokros területen rejtőztek el a település szélén. A szökevény megtalálása, szakszerű elfogása, illetve előállítása sem volt egyszerű, hiszen több tiltott tárgyat – bicskát, pénzt és bilincskulcsot – is elrejtett magánál. Végül még ezt a rendkívül bonyolult és összetett feladatot is hiba nélkül teljesítette minden csapat. Az első nap „rendkívüli eseményét” követően másnap az elméleti tudásra koncentráltak a versenyzők, de természetesen nem maradhatott el a szituációs lőgyakorlat sem.

A Büntetés-végrehajtás Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja által rendezett versenyt Csóti András bv. altábornagy, országos parancsnok nyitotta meg, Schmehl János bv. dandártábornok biztonsági és fogvatartási helyettes zárta le.

A versenyt végül a Szegedi Fegyház és Börtön nyerte, második helyen a váciak végeztek, harmadik a tiszalöki csapat lett.

A kiváló teljesítményt elért börtönőrök szeptember 7-én, a XX. alkalommal megrendezett Szent Adorján-napi központi állománygyűlésen, Állampusztán vehetik majd át a Büntetés-végrehajtási Hivatás Mestere címet és az ahhoz tartozó vándorkupát Pintér Sándor belügyminisztertől.

A kétévente megrendezett verseny célja, hogy bemutassa és fejlessze a büntetés-végrehajtási hivatás egyes szakterületein megszerzett elméleti és gyakorlati készségeket, jártasságokat. Éppen ezért a csapatok tagjai is különböző szakterületeket képviseltek, biztonsági, nevelési, nyilvántartási szakember egyaránt volt köztük.


Címke:   Hivatás Mestere személyi állomány szakmai verseny