Több politikai támogatásra van szüksége a fogva tartást monitorozó holland szervnek

Szerző: Netherlands Committee of Jurists for Human Rights / liberties.eu

Link: https://www.liberties.eu/hu/news/tobb-politikai-tamogatasra-van-szuksege-a-fogva-tartast-monitorozo-holland-szervnek

Dátum: 2015.09.07.
ENSZ-szakértők szerint többet kellene tenni azért, hogy teljesen függetlenül és hatékonyan, az ország nemzetközi kötelezettségeinek eleget téve működhessen a büntetésvégrehajtó intézményeket monitorozó szerv Hollandiában.

„Az embertelen és megalázó bánásmóddal szembeni harc folyamatos küzdelmet jelent, így egy országos monitorozó szerv kijelölése nem végcél, hanem csupán a kezdet,” mondta Mari Amos, a háromtagú ENSZ-delegáció vezetője, akik a Kínzás Megelőzésével Foglalkozó albizottság (SPT) képviseletében látogattak Hollandiába július 28-dika és 31-dike között.

„Többet kellene tenni azért, hogy teljesen függetlenül és hatékonyan, a kínzás elleni egyezményhez csatolt fakultatív jegyzőkönyvben és a többi nemzetközi egyezményben foglalt elvárásoknak eleget téve működhessen a büntetésvégrehajtó intézményeket monitorozó szerv Hollandiában” - közölte Amos.

Több politikai támogatás

A SPT-nek az a feladata, hogy megelőzze illetve megszüntesse a kínzást és a kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódot és büntetéseket az elítéltekkel szemben. Egyszersmind az albizottság kíséri figyelemmel, hogy a Fakultatív Jegyzőkönyvet (OPCAT) ratifikáló államok végre hajtják-e a rendelkezéseket, például felállítottak-e egy független országos monitoring szervet, vagy más néven Nemzeti Megelőző Mechanizmust (NMM). Hollandia 2010 szeptemberében ratifikálta az OPCAT-ot.

„Véleményünk szerint több politikai támogatásra és szilárd jogi alapra van szükség ahhoz, hogy a holland Nemzeti Megelőző Mechanizmus teljes mértékben és hatékonyan láthassa el a legfőbb feladatait a Fakultatív Jegyzőkönyvben foglaltak szerint,” mondta Amos.

Konstruktív kapcsolatok

Látogatása során a SPT-küldöttség különböző kormánytisztviselőkkel, az ombudsmannal, az Emberi Jogi Intézet által képviselt holland NMM munkatársaival és a civil társadalom képviselőivel találkozott. A SPT tagjai kapacitásfejlesztő foglalkozásokat tartottak a NMM képviselőinek egy férfi elítéltek és egy fiatalkorúak számára fenntartott börtönben.

„Örültünk a lehetőségnek, hogy megtudhattunk egyet s mást az országos monitorozó szervekről, a SPT továbbra is a rendelkezésükre áll és a holland hatóságokat is támogatja minden szükséges tudnivalóval és tanáccsal,” közölte Amos.

A SPT külön bizalmas jellegű jelentéseket nyújt majd be a holland kormánynak és a NMM-nak, amelyekben a megfigyeléseit és a javaslatait foglalja majd össze.

A SPT számára a kínzás és a helytelen bánásmód megelőzésének kulcsa az adott állammal való konstruktív kapcsolatok kialakításában rejlik, irányadó elvei pedig a kooperáció és a bizalom.

A SPT-küldöttség tagjai Mari Amos, Maria Margarida E. Pressburger ésAn eta Stanchevska voltak.

Címke:   monitoring delegáció bizottság Hollandia