Az elmúlt öt évben 50 százalékkal nőtt a fogvatartottak száma

Szerző: MTI / ÖBE

Dátum: 2015.09.07.
Az elmúlt öt évben 50 százalékkal nőtt a büntetés-végrehajtási (bv-) intézetekben fogvatartottak száma, ami különösen nagy terhet jelent a szervezet személyi állománya számára - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az állampusztai bv-intézetben tartott Szent Adorján-napi ünnepségen.

Kontrát Károly hangsúlyozta: 2013-tól az új, szigorú büntető törvénykönyv hatásaként többen kaptak szabadságvesztés büntetést, mint korábban, ennek eredményeként a társadalom védettsége nőtt.

 Szólt arról, hogy Magyarország és az Európai Unió is történelmi időket él át a tömeges migráció miatt. A legfontosabb feladat a rend és a közbiztonság fenntartása - tette hozzá.

Csóti András, a büntetés-végrehajtás altábornaggyá előléptetett országos parancsnoka kiemelte, hogy 2015 kivételes év a szervezet számára, mert január 1-je óta külön törvény szabályozza a munkájukat. Hozzátette, hogy a parlament, a jogalkotók így ismerték el munkájukat.

Kivételes ez az év azért is, mert július 1-jén hatályba lépett az új - 2015. évi XLII. - törvény, amely életpályát ígér mindenkinek, aki a haza szolgálatára vállalkozott, és a hon- és a rendvédelem állományában van - fogalmazott az altábornagy.
 
Csóti András gratulált az állampusztai bv-intézet személyi állományának abból az alkalomból, hogy Pintér Sándor belügyminiszter csapatzászlót adományozott nekik.
 
Idézte a Magyar Helsinki Bizottság megállapítását, amely szerint az állampusztai intézetben a szakmai feladatokat kiválóan látják el, és a fogvatartottak részéről "egyetlenegy panasz" sem volt.

A büntetés-végrehajtás szervezete 20. alkalommal tartotta meg a Szent Adorján-napi ünnepségét. A rendezvényen elismerésben részesültek a szervezet kiemelkedő teljesítményt nyújtó dolgozói.
 
Magyarországon 28 börtönben 17 500 embert tartanak fogva. A szervezetnél 1400 tiszt, 5500 tiszthelyettes és 1100 közalkalmazott dolgozik.

Az állampusztai intézet 1884-ben létesült. Az intézet sajátossága, hogy az elítéltek elsődlegesen mezőgazdasági jellegű munkát végeznek, nyitott területen dolgoznak. A börtön telephelyén 1100 elítélt tölti a büntetését.

Címke:   Szent Adorján bv. szervezet ünnep teherviselés