Északkeleten építhetik az új börtönök többségét?

Szerző: Borsodi Attila / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/eszakkeleten-epithetik-az-uj-bortonok-tobbseget-10777/

Dátum: 2015.09.08.
Bár a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint még nem született döntés arról, hogy 2019-ig mely magyar településeken épülhetnek új börtönök, több induló is tudni véli, hogy megvannak a nyertes pályázók. Dombóvár polgármestere úgy értesült, hogy az ország északkeleti részében épülhet a legtöbb büntetés-végrehajtási intézet. A lapunk által megkeresett települések polgármesterei elmondták: azért szeretnék, ha börtön létesülne náluk, mert jótékony hatással lenne a foglalkoztatásra, és javítana a közbiztonság helyzetén is.

Negyven önkormányzat nyújtott be pályázatot, hogy településükön létesüljön új büntetés-végrehajtási intézet. Hivatalosan nem közölték, hogy kik az indulók, de értesüléseink szerint többek között Marcali, Sellye, Pécs, Bátaszék, Komló, Dombóvár és Ózd is adott be pályázatot. Utóbbi település jobbikos polgármestere, Janiczak Dávid elmondta: nekik minden egyes munkahely nagyon sokat számít. – A pályázat előtt megkérdeztük a lakosság véleményét. A szórólapos válaszadók több mint 80 százaléka, míg az internetes szavazáson a 74 százalék támogatta a börtön pályázat ötletét – jegyezte meg Janiczak Dávid, aki ezek után a tiszalöki és a sátoraljaújhelyi büntetés-végrehajtási intézetben is látogatást tett. A tapasztalatokról tájékoztatta a lakosságot, majd szakértők bevonásával vitaműsort szerveztek, ahol a további kérdéseket tisztázták. Ezután beadták a pályázatot.

– Számítások szerint egy börtön 250 embernek ad majd munkát, ráadásul a dolgozók egy részének felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie, így sok diplomás is munkahelyhez juthat. Felmehetnek az ingatlanárak, és javulhat a közbiztonság is. A tiszalöki példa is ezt támasztja alá, egy szinte várfalakkal körbevett börtön ugyanis komoly elrettentő hatással bír. Az állomány tagjai ráadásul a városban is feltűnnek, ami tovább javíthat a közbiztonság helyzetén – mutatott rá Janiczak Dávid. Ózd első embere úgy tudja, már megvan a döntés arról, hogy mely települések pályázata nyert. Arról azonban nem kívánt nyilatkozni, hogy Ózd a győztesek között van-e. Mosolyogva mondta, hogy várják a hivatalos értesítést. – Addig nem bízom semmiben, amíg arról papírt nem kapok – fűzte hozzá.

Szintén adott be pályázatot börtön létesítésére a Tolna megyei Dombóvár. Szabó Loránd, a település polgármestere lapunkkal közölte, ők is két ok miatt vesznek részt a programon. – Az elsődleges szempont természetesen a munkahelyteremtés. Emellett egy börtönt több vállalkozó is kiszolgál, ilyen például egy pékség – hangsúlyozta Szabó Loránd. Dombóvár polgármestere is kitért arra, hogy a börtön nyitása nemcsak a foglalkoztatásra van jótékony hatással, hanem a közbiztonságra is. Ő is arra hivatkozott, hogy azokon a településeken, ahol börtön van, a bűnözés is visszaszorul. Az ingatlan a város szélén van, a lakott területektől távol esik, de tömegközlekedéssel és infrastruktúrával jól ellátott. Dombóvár ráadásul vasúti csomópont, ami előnyt jelenthetett volna a pályázatnál – jelezte Szabó Loránd. A politikus azért fogalmazott így, mert ő is úgy tudja, megvan a döntés a pályázatokról, de Dombóvár nincs a győztesek között. – Mi úgy hallottuk, hogy a börtönök alapvetően Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében épülhetnek meg, elsősorban a közbiztonság javítása érdekében, a kilencedik befutó pedig Bátaszék vagy Komló lehet.

Komló polgármestere viszont állította lapunknak: nem született még döntés a pályázatokról. – A pénzügyi rész még nem tisztázott, ezért csak később, az év végén lehet meg a döntés. Nagyon szeretnénk, ha az egyik börtön nálunk nyílna meg, ami nagy lökést adna a városnak – fejtette ki Polics József. Van megfelelő területünk, infrastruktúránk, és szolgálati lakásoknak alkalmas ingatlanjaink. Emellett a bent levők több mint a felének biztosítani tudnánk a foglalkoztatását a kerítésen belül – mutatott rá.

A Belügyminisztérium lapunkat arról tájékoztatta, hogy a pályázatok – összesen negyven – március 31-ig beérkeztek. – A benyújtott anyagokat áttekintettük, döntés később várható – tették hozzá. Kontrát Károly, a tárca parlamenti államtitkára közben tegnap arról nyilatkozott, hogy az elmúlt öt évben 50 százalékkal nőtt a büntetés-végrehajtási intézetekben fogva tartottak száma, ami különösen nagy terhet jelent a szervezet személyi állományának.

Címke:   börtönépítés pályázat önkormányzat döntés