Olyan a pártfogó, mint egy pszichológus

Szerző: Kiss Gábor Gergő / Délmagyarország

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/olyan_a_partfogo_mint_egy_pszichologus/2445132/

Dátum: 2015.09.14.
Volt egy olyan pártfogoltam, aki már a felügyelet letelte előtt kérdezte: ugye később is bejöhet beszélgetni hozzám? Sokan nem találják helyüket a társadalomban, ezért fontos nekik, hogy valaki figyelemmel, kellő empátiával meghallgassa őket – mesélte Éva, aki 5 éve dolgozik pártfogóként.

Pártfogó felügyelőt rendelt ki a Szegedi Járásbíróság a 61 éves nő mellé, akit nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt jogerősen bocsátottak másfél év próbára. A pártfogó feladata ellenőrizni, hogy V. Zoltánné eleget tett-e a bíróság különös magatartási előírásának, hogy egyszer látogasson el a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba.

Éva öt éve pártfogó felügyelő: érzékeny területen dolgozik, így csak a keresztnevét írjuk le. Végzettsége matematika–fizika–számítástechnika tanár. Köztisztviselőként egy átszervezés után kínálták fel neki ezt a munkakört. – Tanárként el sem tudtam képzelni, hogy valaha pártfogó leszek, de a végzettségem megfelel a képzési előírásoknak, és a pedagógusi kompetenciák előnyt jelentenek – mondta.

Csongrád megyében jelenleg 13 pártfogó dolgozik, egy felügyelet időtartama legfeljebb 5 év, kivéve az életfogytig tartó szabadságvesztés feltételes szabadsága esetén, ahol 15 év.

– Gyakran olyanok vagyunk, mint egy pszichológus. A pártfogoltak általában előre meghatározott időpontban tesznek eleget jelentkezési kötelezettségüknek. Környezettanulmány készítése is a feladatunk, fiatalkorú bűnelkövetők esetén mindig kapunk megkeresést. Egyedül megyünk hozzájuk, szerencsére atrocitás eddig nem ért minket. Sokrétű a munkánk, egy pártfogónak egyszerre több száz folyamatban lévő ügye van – mondta Éva.

A fiatal nő elmondása szerint a pártfogoltak hihetetlen dolgokat osztanak meg vele: esetenként párkapcsolataik legtitkosabb részleteibe is beavatják. – Volt egy olyan pártfogoltam, aki már a felügyelet letelte előtt kérdezte: ugye később is bejöhet beszélgetni hozzám? Sokan nem találják helyüket a társadalomban, ezért fontos nekik, hogy valaki értő figyelemmel, kellő empátiával meghallgassa őket – mondta Éva.

Ha valami nagyon érdekli pártfogoltját, de ő nem érzi annyira felkészültnek magát azon a területen, utánaolvas, hogy felkészüljön. – Az egyik pártfogoltamat feltételes szabadságra engedték ki a börtönből. Nagyon lekezelő és számonkérő volt velem. Két évig tartott a pártfogó felügyelete, fél év után változott meg a stílusa, előnyére: az elfogadás, pozitív hozzáállás változtatta meg. Volt olyan pártfogoltam is, akinek a hitelfelvételének az elintézésében segítettem, csak egy telefonhívásba került, és a kis segítségért is nagyon hálás volt – magyarázta Éva. Munkáját egyik pártfogoltja egy utcáról felszedett kővel, más egy hatalmas szem dióval köszönte meg.

– Megmosolyogtatónak tűnhetnek ezek az ajándékok, de nekünk is szükségünk van a pozitív visszajelzésekre. Ezek az apró figyelmességek sokat számítanak – mondta.

Kötelezettségek és tilalmak


A bíróság, illetve – vádemelés elhalasztása esetén – az ügyész a pártfogoltnak kötelezettségeket és tilalmakat írhat elő. Elrendelhető, hogy a pártfogolt a bűncselekmény elkövetésében részt vett más személlyel ne tartson kapcsolatot, annak sértettjétől tartsa távol magát, nyilvános helyen ne fogyasszon szeszes italt, vegye fel a kapcsolatot az állami foglalkoztatási szervvel, meghatározott tanulmányokat folytasson. – Az iskolalátogatást, a közfoglalkoztatásra való jelentkezést könnyű ellenőrizni. Az alkoholfogyasztást, a más személlyel tartott kapcsolatot kevésbé. Volt egy olyan pártfogoltam, aki a szomszédjával nem találkozhatott a bíróság előírása szerint, miközben az anyósa a szomszédja mellett lakott. Elmondtam neki, hogy kerülőútvonalon kell elmennie az anyósához, hiszen ha valaki meglátja a szomszédjával együtt, megszegi a külön magatartási szabályt, és büntetés lesz a következménye. A pártfogoltak 5-8 százaléka nem tartja be a magatartási szabályokat – magyarázta.

Címke:   pártfogó szakmaiság empátia készség