Százhúsz éves a börtön

Szerző: Budavári Kata, Fotó: Makovics Kornél / Tolnai Népújság Online

Link: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/szazhusz-eves-a-borton-629414

Dátum: 2015.09.14.
Jogszerűen, szakszerűen, biztonságosan, költséghatékonyan. A Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fennállásának 120. évfordulóját ünnepli.

„...az őrizetem alá kirótt rabokkal embermód ugyan, de helytelen nyájaskodás, és barátkozás nélkül komolyan bánni...” – állt az egykori foglárok esküjében, melyet Soczó László bv. ezredes intézet parancsnok idézett a Tolna Megyei Büntetésvégrehajtási Intézet fennállásának 120. évfordulóján. Ez alkalomból hétfőn Szekszárdon, a Vármegyeházában tartott ünnepen a parancsnok nemcsak elődeik munkája előtt adózott elismeréssel, de szólt például a legújabb fejlesztésekről is. Így arról, hogy 2013-ban megújult a tetőszerkezet, a tetőre napkollektor került, tavaly röntgenes csomagvizsgáló berendezéssel egészült ki a biztonsági rendszer, év végéig pedig mindegyik zárka illemhelyét lefalazzák, illetve a zárkaajtókat is kicserélik.

A feladat ugyanakkor nem változott a kezdetek óta: jogszerűen, szakszerűen, biztonságosan és költséghatékonyan kell a fogvatartottakat őrizni. Ezt hangsúlyozta dr. Tóth Tamás dandártábornok, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának általános helyettese is, aki elmondta: önmagában a négy fal nem elég, és hangsúlyozta a fogvatartottak foglalkoztatásának fontosságát. Kiemelte: nagy eredmény, hogy idén már külön törvény szabályozza a büntetés-végrehajtás munkáját. És arról is beszélt, hogy várhatóan 2019-re optimalizálódnak a férőhelyek a börtönökben.

Az ünnep jó alkalom volt jutalmazásra is. Országos Parancsnoki és Intézetparancsnoki elismerést kapott Micskóné Uzsák Klára, az intézet volt biztonsági segédelőadója, dr. Selényi Judit fogorvos, Dr. Lőrincz József ny. dandártábornok, Kertész Sándor ny. dandártábornok, dr. Hézsely János ny. ezredes, Veres Róbert c. bv. főhadnagy, Vincze Csabáné főelőadó. Helyi elismerést, azaz parancsnoki dicséretet Miklós János bv. törzszászlós, Major Gábor c. bv. főtörzsőrmester és Steinbach József kapott.


Címke:   Szekszárd évforduló 120 év ünnepség elismerés