Tököli elítéltek is fellépnek a Színházak Éjszakáján

Szerző: Pinceszínház honlapja

Link: http://pinceszinhaz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=632&Itemid=47

Dátum: 2015.09.18.
Különleges kapcsolat alakult ki a Pinceszínház és a tököli fiatalkorú elítéltek között az elmúlt hónapokban. A rabok a „Pedig én jó anya voltam” című előadást a rácsok között látták, Nagy Klára Katalin százados a színházélmény alapján írt darabot a történet másik nézőpontjáról „Süket halál, avagy matt az életnek” címmel. Szeptember 19-én, a Színházak Éjszakáján ők jönnek el játszani a ferencvárosi teátrumba.
 
Májusban a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében játszotta a Pinceszínház a dokumentum-monodráma jubileumi, 100. előadását Pogány Judit szereplésével. Vajda István az egyik Magyarországon utolsóként halálra ítélt fiú édesanyjával készített interjúkat, majd írt darabot a beszélgetéseikből. A Pinceszínház 2007. márciusában mutatta be a produkciót, amit azóta is töretlen közönségérdeklődés mellett tart műsorán. Az előadást idén májusban másodszorra játszották büntetés-végrehajtási intézetben, eljutott már vele a színház a szegedi Csillagbörtönbe is 2008-ban. A tököli előadás után Pogány Judit beszélgetett a fiatal elítéltekkel, kíváncsi volt a benyomásaikra és visszajelzésükre.

Henrikről, a többszörös gyilkos fiúról most 40 perces előadás készült Tökölön, amely az 1979-ben kivégzett fiú életének utolsó időszakát, belső küzdelmeit mutatja be, a halálos ítélet kimondásától egészen az akasztás végrehajtásáig.  A színdarab hiteles szemtanú emlékei alapján készült, aki jelen volt Henrik élettel való tusakodásának idején, a vég kezdeténél.

A produkció szereplői főleg amatőr, jelenleg büntetésüket töltő fiatalkorú rabok Tökölön, a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében, akik erre a 40 percre kilépnek a börtön bástyafala mögül, és elhoznak magukkal a ferencvárosi színházba egy olyan miliőt, mely a külvilág számára örökös rejtély és kíváncsiság tárgya. A játszók megmutatják, hogy a zárt ajtók között nyitott lelkek élik mindennapjaikat.

Az előadást Nagy Klára Katalin és Csizmadia Csaba büntetés-végrehajtási századosok állították színpadra.

A Pinceszínház további, sokszínű programmal készül a Színházak Éjszakájára, amelyek egymást váltják majd a két játszóhelyen, a színház- és a klubteremben. A gyerekeknek interaktív mesét játszanak, Dömötör Tamás kortárs egyfelvonásos darabot ír és próbál be a közönséggel közösen, „stand-up” humoristák, Redenczki Mária és Záhonyi-Ábel Dávid  lépnek fel, kétszemélyes tragikomédiát ad elő Bach Szilvia és Tallós Rita Alt Duett címmel, Gallusz Nikolett és zenész barátai „dzsem szessönre” készülnek, az estét Tallián Mariann és Lázár Balázs versszínháza Bicskám és szívem kinyitva címmel zárja Szécsi Margit és Nagy László szerelme ihlette időtlen költészetéből. A nézőtéri büfében egész nap színészek szolgálják ki a közönséget.


Címke:   Tököl színház szabadidő kultúra együttműködés