Akiket rabul ejtett a fa illata…

Szerző: Kép és szöveg: Rafai Gábor / szeged.hu

Link: http://szeged.hu/hirek/27565-akiket-rabul-ejtett-a-fa-illata.html

Dátum: 2015.09.18.
Százötven kilót is kinyom fekve Roland, mostanában azonban csak simogatja a fahasábokat. Rabul ejtette a fenyő illata, decemberben szabadul, és vállalkozásban szeretne asztalos lenni. Tizenhét társával a Csillagban tanulta ki a mesterséget.

Kéthónapos faipari szerelőtanfolyamon sajátította el az asztalosmesterség fortélyait a Szegedi Fegyház és Börtön 18 elítéltje a Csillag szomszédságában működő Nagyfa-Alföld Kft. gyártelepén.
A kiválasztott – főleg a börtönből való szabaduláshoz közel álló – másfél tucat elítélt összesen 240 órás tanfolyamon  vett részt. A szakmai képzés alapfeltétele volt, hogy előtte készség és képességfejlesztő tréningen vegyenek részt, ahol többek között önismeretet, kommunikációs alapokat és életvezetést is tanulhattak.

„Kivezető” szakasz a civil világba

A program második szakaszában asztalosipari OKJ-s szakképesítést szerezhettek: 72 óra elméleti és 168 óra gyakorlati óra után a sikeres vizsgát követően már csak a szabadulást kell várniuk, hogy munkát kereshessenek a civil életben, de ebben is segítenek a programban részt vevőknek. Az úgynevezett „kivezető” szakaszban felkészítik az elítélteket a szabadulásra: segítenek az önéletrajz megírásában, az okiratok beszerzésében és álláskeresési technikákat is tanítanak.

Karácsonyi ajándék: szabadulás és új szakma

– Egy héttel karácsony előtt szabadulok. A fiatalkorúak börtönét követően még négy évet húztam le különböző fegyházakban, a Csillagban csak néhány hónapja vagyok – mondta a Rolnad, akinek már van egy hegesztő és egy szobafestő-mázoló szakképesítése is, most szerette volna kipróbálni az asztalosságot is.
– Amikor megtudtam a lehetőséget, egyből jelentkeztem. Ezt akár ülve is lehet csinálni, szemben a másik két szakmámmal. Szolnok megyéből származom, otthon saját asztalosipari vállalkozásban gondolkodom – mondta a 23 éves szabadulás előtt álló elítélt.
A program másik résztvevője, a 44 éves József már a tanfolyam elindulása előtt is a bútorkészítő műhelyben dolgozott a börtönben.
– Teljesen beleszerettem a fába, csodálatos dolog, amikor az ember egy darab fából szekrényt vagy széket képes csinálni.
Úgy látja, a civil életben is van jövője ennek a szakmának, ha másra nem, arra biztosan jó lesz, hogy otthon nem kall majd szerelőt hívnia, ha egy bútorral baj lesz.

Fontos, hogy kevesebb legyen a „visszatérő vendég” a Csillagban

– Fontos feladata a büntetés-végrehajtásnak, hogy felkészítse az elítélteket a szabadulásra, visszavezesse őket a civil életbe – mondta Tikász Sándor dandártábornok, a Csillag börtön parancsnoka, hozzá tette, ezért olyan piacképes hiányszakmákra próbálják megtanítani az elítélteket, amelyeket azután a civil életben is hasznosítani tudnak.
A Szegedi Fegyház és Börtön nem most vesz részt először ilyen programban: korábban képeztek már többek között pékeket is. Az országos programban résztvevő intézmények külön figyelmet fordítanak arra, hogy olyan mesterségre tanítsák a fogvatartottakat, amely hiányszakmának számít. Ha a szabaduló gyorsan el tud helyezkedni, akkor a visszailleszkedés is sokkal simábban megy a civil életben. Így talán egyre kevesebben lesznek ismét a Csillag „vendégei”.

Madárodú lesz a jóvátétel

A gyakorlati órákon többek között madárodúkat készítettek. Most bűnük jóvátételeként felajánlják ezeket a városnak: az odúkból a börtön környezetében lévő fákra is szerelnek néhányat.


Címke:   Szeged szakmaképzés oktatás reintegráció