Dolgozni is eljárhat az elítélt a „lábpereccel”

Szerző: H.E., Fotó: MD / Tolnai Népújság Online

Link: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/dolgozni-is-eljarhat-az-elitelt-a-labpereccel-630846

Dátum: 2015.09.24.
Néhány hónapja vezették be ezt az új eljárást. A reintegrációs őrizet nagyban hozzájárul a társadalomba való visszailleszkedéshez.

– Megyénkben jelenleg négy fogvatartott van reintegrációs őrizetben, ami azt jelenti, hogy a lábukon egy távfelügyeleti eszközzel az otthonukban tölthetik a büntetésükből hátra levő utolsó fél évet – számolt be a néhány hónapja bevezetett új eljárásról Soczó László bv. ezredes, a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. Elmondta, hogy ezt azok a rabok kérelmezhetik, akiket az első bűncselekményük miatt ítéltek el, nem erőszakos bűntettet hajtottak végre, és a kiszabott szabadságvesztés ideje legfeljebb öt év. – Ne feledjük, a börtönben nemcsak kőkemény bűnözők vannak, hanem olyanok is, akik megtévedtek, vagy balesetet okoztak – tette hozzá a parancsnok.

A reintegrációs őrizet révén egyrészt csökkenthető a börtönök túlzsúfoltsága, másrészt nagyban hozzájárul a társadalomba való visszailleszkedéshez. A fogvatartott ugyanis egy kijelölt területen mozoghat szabadon, ami nem feltétlenül csak az otthonát jelenti, hanem lehet ez a munkahelye is. Azok közül, akik Tolna megyében jelenleg reintegrációs őrizetben vannak, ketten éltek is ezzel a lehetőséggel, és dolgozni járnak.

Ha a reintegrációs őrizetben valaki elhagyja a kijelölt zónát, a készülék bejelez, és a börtön rendszerében is megjelenik az automatikus riasztás. Amennyiben ez csak véletlen volt, vagy mondjuk a térerő hiánya miatt nem volt jel, a fogvatartottnak elég telefonon lejelentkeznie. – Élnek a lehetőséggel, nem pedig visszaélnek, hiszen többet veszíthetnek vele, mint amennyit nyerhetnének – hangsúlyozta a parancsnok.

A reintegrációs őrizet eljárás a fogvatartott és védője kérelmére vagy a büntetés-végrehajtási intézet kezdeményezésére indul, és a bv. bíró dönt a végrehajtásáról. A reintegrációs őrizet hat hónapja alatt a pártfogó felügyelő ellenőrzi a fogvatartottat.


Címke:   Szekszárd reintegrációs őrizet nyomkövető