A tragikus sorsú „Sarokház” - Szellemkastély lett a rigai KGB-börtön

Szerző: Jamrik Levente / GyártásTrend

Link: http://www.gyartastrend.hu/nyarimuszak/cikk/szellemkastely_lett_a_rigai_kgb_borton

Dátum: 2015.09.25.
Több mint 14 ezer politikai foglyot kínzott halálra a GPU/OGPU/KGB halálbrigádja Riga egyik legszebb bérházának pincéiben.

Riga óvárosától alig egy kilométerre, a Brivibas és a Stabu utca kereszteződésében áll egy titokzatos hangulatú, szecessziós stílusú bérház. Az ötemeletes „Sarokház” vagy újabban a Nr.1914/2014 néven emlegetett ingatlan Lettország legtragikusabb és legszomorúbb évtizedeit idézi: amikor a Szovjetunió fegyveres erői 1940. június 17-én elfoglalták a balti államot, akkor Moszkva ebben az épületben alakítatta ki az Állami Politikai Igazgatóság központját, a híres-hírhedt GPU/OGPU- (a későbbi KGB-) fészket. A testület feladata ebben a megszállt országban (is) az volt, hogy a rendszerellenes demokratákat, a hazájukért harcoló felkelőket, illetve az értelmiség jelentős részét egyrészt elhallgattassa, másrészt pedig különböző pszichológiai és testi fenyítések árán átnevelje, likvidálja vagy „jobb belátásra” bírja. Eddigi ismeretink szerint a „Sarokház” alagsorában és udvarán 1941 januárjától 1941 júniusáig 186 halálos ítéletet hajtottak végre, amelyet több hónapos kegyetlen és válogatott kínzássorozat előzött meg. A titkos rendőrség 1941 nyarán menekült el az épületből a német hadsereg megérkezésének hírére.

Politikai és populista okokból a Harmadik Birodalom propagandaosztálya szinte azonnal megnyitotta az épület kapuit a város lakossága előtt, hogy a GPU/OGPU által elkövetett borzalmakat mindenkinek aprólékosan bemutathassák. Egyes visszaemlékezők szerint az SS egy külön turisztikai osztályt is létrehozott a szovjet rémtettek plasztikus prezentálására. A pár hónapig tartó „kiállítás” után az épület a helyi lett közigazgatási hivatalok kezelésébe ment át. Amikor 1944-ben a Vörös Hadsereg ismét elfoglalta Lettországot, akkor az épület ismét a KGB kezelésébe került, amely az ország 1991-es függetlenségig csak ebben az egy épületben 48 ezer esetben folytatott le „szovjetellenes” bűncselekmények vádjával indított büntető- és kirakatpert.

Hozzávetőlegesen a második világháború végétől a Szovjetunió felbomlásáig további 14 ezer politikai foglyot kínoztak itt halálra. (A végleges szám annak függvényében bővülhet, hogy a történészek 2020-ig fel tudják-e dolgozni a szórványosan meg- és fennmaradt iratcsomagokat, amelyeknek a zöme még ma is oroszországi katonai levéltárak tulajdona.)
Válogatott kegyetlenségek

A KGB egyik legkedveltebb kínzási módszereinek egyike volt, hogy az étlen-szomjan tartott elítélteket egy szűk szobában őrizték, ahol a hőmérsékletet állandóan 85 fok felett tartották, és ahol a szomjúságtól, verejtéktől fuldoklóknak egymás előtt kellett elvégezniük a kis- és nagydolgukat. A napi verések, kínzások és válogatott kegyetlenségek miatt a „Sarokház” egyik cellájában lett öngyilkos a bérházat KGB-vallatóháznak áttervező Aleksandrs Vanags építész és Ludvigs Bolšteins tábornok is, akit a Határőrség parancsnokaként, „osztályidegen nemzeti nacionalizmusa” miatt vetettek börtönbe. Szintén itt raboskodott Merijas Grinbergas, akit Moszkva azzal vádolt, hogy a háború alatt kicsempészte a lett nemzeti és kulturális értékeket Németországba. Büntetésében nem járt jobban Augusta Kirhenšteina bakteriológus-virológus sem, akit bár 1940-ben Moszkva kinevezett a lett bábkormány miniszterelnökének, ám személyét, „mélyen hívő kommunizmusát” sohasem tudta igazán a Kreml elfogadni, így inkább 10 éven keresztül „megdolgozták” a pincében.

A Szovjetunió felbomlásával a Nr.1914/2014 számú ház csakhamar lakatlan lett. A tetszetős küllemű ingatlan sokáig az enyészeté volt, a falak között már csak városi felderítők és úgynevezett urbexesek jártak a rabok és fegyőrök helyett. Amikor 2014-ben Riga elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, akkor az épületet ideiglenesen múzeummá alakították át, ahol szakértők útmutatása és vezetése mellett több mint 200 tétel és 500 személyes holmi bemutatásával varázsolták vissza a lett történelem eme sötét korszakát. Miután 2014 október 19-én bezárt a kiállítás, a bérház ismét szellemház lett. A ház jövője a mai napig politikai viták tárgya.

Címke:   politikai börtön történelem Lettország Szovjetúnió