Elítéltek válogatják a szelektíven összegyűjtött hulladékot

Szerző: FKF Nonprofit Zrt.

Link: http://www.kobanya.info/index.php/kek-hirek/item/11718-el%C3%ADt%C3%A9ltek-v%C3%A1logatj%C3%A1k-a-szelekt%C3%ADven-%C3%B6sszegy%C5%B1jt%C3%B6tt-hullad%C3%A9kot-k%C5%91b%C3%A1ny%C3%A1n

Dátum: 2015.08.06.
Az FKF Nonprofit Zrt. a környezet védelme mellett kiemelt figyelmet fordít a szociális foglalkoztatás területére is, ezért Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézettel együttműködve részt vállal a fogvatartottak foglalkoztatására, reintegrációjára, a társadalomba való visszailleszkedés megkönnyítésére irányuló országos programban.

Ennek érdekében a Társaság a Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi (BUFA) Kft. X. kerületi telephelyén 2014 októberében hulladékválogató-művet létesített, amely Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Nonprofit Zrt. együttműködésével a KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) részeként valósult meg.

A fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés során különválogatottan összegyűjtött műanyag+fém további válogatásának helyszíne a BUFA Válogatómű, ahol az előválogatás nagymértékben hozzájárul a szelektíven begyűjtött hulladékok ipari újrahasznosíthatóságának növeléséhez. Így nemcsak a lerakásra kerülő hulladékok aránya csökken, hanem az elsődleges ipari nyersanyag-felhasználás is.

A Válogatóműben a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben szabadságvesztésüket töltő fogvatartottak foglalkoztatására kerül sor, akik a szelektív gyűjtésből származó műanyag- és fémhulladék kézi válogatását végzik napi két műszakban, műszakonként 14 fővel.

A hulladékot a telephelyre CNG üzemű hulladékgyűjtő járművek szállítják be, amelyeket hitelesített hídmérlegen mérnek meg, majd a beléptetett jármű a manipulációs térre üríti a hulladékot. Az ürítést követően a kocsi újra a hídmérlegre áll, és a visszamérés után elhagyja az üzemet.

A létesítményben a hulladékot kézzel előválogatják, majd egy felhordó szalagról először egy mágneses leválasztó kiemeli a mágnesezhető fémet. A szalagon maradt hulladék a válogatósorra kerül, ahol a fogvatartottak végzik a frakciók (anyagfajták) szerinti válogatást. Ezek a hulladékok ezután az ürítő rekeszekbe, majd a bálafelhordó szalagra, innen bálázásra kerülnek.

A kész bálákat lapmérlegelés után a bálaraktárba viszik, és innen az értékesítés után szállítják ki őket.

Azokat a hulladékokat, amelyek nem esnek át válogatáson, maradékanyag-konténerekben tárolják addig, amíg meghatározott ütemezés alapján az égetőműbe nem kerülnek. Az előválogatásból származó, illetve a mágneses leválasztó által gyűjtött fémhulladékot szintén konténerben tárolják, majd az értékesítést követően ezeket is elszállítják.

2014 októbere és 2015 augusztusa között több mint másfél millió kilogramm műanyag- és fémhulladékot válogattak az elítéltek.

Címke:   Fővárosi Bv. BUFA bv.kft. munkáltatás