Szeged téged is rabul ejthet

Szerző: Bakos András / delmagyar.hu

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szeged_teged_is_rabul_ejthet/2447318/

Dátum: 2015.10.02.
A szürke rabruhás emberkét Borsi János büntetés-végrehajtási ezredestől, a Nagyfa-Alföld Kft. ügyvezetőjétől kapta kollégám ajándékba.

A szegedi börtön lakói készítik. Stílusos szuvenír, amelynek helye lehet a város standján is az idegenforgalmi kiállításokon. Hiszen Szeged a napfény, a szabadtéri játékok mellett a Csillag városa is. Ebben a minőségében 1885-től mostanáig több mint százezer embert láncolt magához hosszabb-rövidebb időre. Nem csak köztörvényes bűnözőkről van szó.

A Csillaghoz tartozó államfogházban töltötte le párbajozásért kirótt büntetését újságíró korában az Egri csillagok írója, Gárdonyi Géza, ahogy Ady Endre és Molnár Ferenc is. Bátyi Zoltán és Arató László könyvéből ismert, hogy a húszas–harmincas években a későbbi kommunista pártelit több jeles tagja, Rákosi Mátyás, Kádár János, Apró Antal, Fock Jenő itt raboskodott. Jó kérdés, szívesen tértek-e vissza a kanyargó Tisza partjára később, már megbecsült államférfiakként – és vajon a környezetükben mert-e valaki a Szegedhez fűződő eltéphetetlen kötelékekkel viccelődni.

Az viszont biztos, hogy a börtön mostani lakói számára a humor nagyon fontos, segít a túlélésben. Erről mesél a szürke ruhás ember, ezt tapasztalja az újságíró is, aki mostanában már nem párbajozásért megy a Csillagba, csak tudósítani.


Címke:   Szeged bv.kft. újságíró börtöntapasztalat