Összevonnák a három magyar börtönkórházat

Szerző: Haiman Éva / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/mielobb-fel-kellene-ujitani-tokoli-rabkorhazat-32953/

Dátum: 2015.10.05.
A tököli rabkórház bezárása is felmerült lehetőségként azután, hogy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) a közelmúltban vizsgálatot folytatott a helyszínen, és borzalmas állapotokat talált.

Erről Székely László beszélt a Magyar Időknek, hozzátéve, ez a kórházról szóló jelentésben azért nem szerepel, mert az derült ki, hogy a feltárt hiá­nyosságok, visszásságok megszüntetésének leggyorsabb módja a felújítás. Erre azonban forrást kell biztosítani – hangsúlyozta az ombudsman. Az ombudsmani jelentésben is feltárt problémákat ugyanakkor megnyugtatóan csak a büntetés-végrehajtás (bv) három egészségügyi intézményének, a tököli rabkórháznak, az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetnek, illetve a krónikus beteg elítéltek nagyfai utókezelő részlegének régóta tervezett összevonása és egy helyre költöztetése jelentené. Az integrált bv-egészségügyi intézményről szóló elképzelés már a büntetés-végrehajtás 2005–2006-os fejlesztési programjában is szerepelt, majd 2011 júniusában kormányhatározatba is foglalták, az akkor kalkulált mintegy tízmilliárd forintos beruházásra azonban egyelőre várni kell.

A három telephely összeköltöztetése nemcsak a kulturáltabb körülmények biztosítása, hanem a költségoptimalizálás miatt is lényeges lenne. Az összevonás hasznos lenne azért is, mert a büntetés-végrehajtás egészségügyi intézményeiben az átlagosnál is nagyobb gond az orvosok utánpótlása – mondta Nemes Nagy Anna, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) egészségügyi főosztályának vezetője.

Mint ismert, az AJBH vizsgálatának leglényegesebb megállapítása, hogy bár a tököli rabkórházban a közkórházi gyakorlattal egyenrangú, lelkiismeretes gyógyító munka folyik, az elhelyezés, a higiéniás feltételek meg sem közelítik a civil egészségügy színvonalát. Ennek pedig főként az az oka, hogy a kórházi rész nem erre a célra épült, egyes kórtermek zsúfoltak, és a betegségmegállapító osztályon a fogvatartottak sok mindent megrongálnak.

A börtönkórház vezetése, illetve a BVOP azonban saját költségvetésből csak az azonnali felújításokat tudja elvégezni. Mint Szalai Tímea, a BVOP kommunikációs vezetője elmondta, a rabkórház évi egymilliárd forintos költségvetéséből tavaly 8,6 milliót fordítottak az egészségügyi géppark korszerűsítésére, a fogvatartottak okozta károk helyreállítása pedig 1,2 millió forintjába került az intézménynek. Utóbbi annak ellenére, hogy a károkat megfizettetik azzal, akivel tudják. Két hete elkezdték a betegségmegállapító osztály nyílászáróinak cseréjét, jövőre pedig 200 millió forintot költenek a víz- és csatornahálózat felújítására.

Címke:   Tököl bv. kórház ombudsman felújítás