Naperőmű ad áramot a Csillagban

Szerző: szeged.hu

Link: http://szeged.hu/hirek/27792-naperomu-ad-aramot-a-csillagban.html

Dátum: 2015.10.13.
Ősztől napelemes rendszer termeli a Szegedi Fegyház és Börtön áramfogyasztásának jelentős részét. A műszaki átadás-átvétel már megtörtént, most az engedélyekre várnak.

Közel 85 millió forint európai uniós támogatás segítségével napelemes rendszer termeli ősztől a Szegedi Fegyház és Börtön áramfogyasztásának jelentős részét. A beruházást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetési előirányzat közösen finanszírozta. A fejlesztés eredményeként az intézet villamosenergia-ellátásának egy részét a 145,1 MWh/év termelésű napelem rendszer biztosítja.

A fenntartható fejlődés biztosítása, valamint környezetünk jelenlegi állapotának megőrzése elengedhetetlenné teszi a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű alkalmazását. A projekt hozzájárul az energiahordozók beszerzése terén a magas import függőségünk mérsékléséhez, és hozzájárul a hazai villamosenergia-ellátás biztonságához is.

A Szegedi Fegyház és Börtön, köznapi nevén Csillagbörtön, három objektuma országos és megyei szakfeladatokat ellátó büntetés-végrehajtási intézet, előzetesen letartóztatottak, felnőtt korú férfi fegyház és börtön fokozatú elítéltek, és elzárást töltők egyaránt elhelyezhetőek itt.

A projekt két helyszínen, Szeged II. objektumban és Algyő-Nagyfa III. objektumban valósult meg. Összesített teljesítmény adatok: 480 darab 250Wp napelem panel 120 kWp, 7 darab összesen 116 kW csatlakozási teljesítményű inverter. A projekt tartalmazta továbbá a kapcsolószekrényeket, a biztonsági elosztószekrényeket, a hálózatra kötéshez szükséges kábelezést, az elhelyezéshez alkalmas tartószerkezeteket, illetve a vagyonvédelemhez szükséges villámvédelmi berendezéseket is. A műszaki átadás-átvétel megtörtént, a hálózathasználati engedélyek beszerzése jelenleg is zajlik.

Címke:   Szeged beruházás napenergia fejlesztések